Egy hónap múlva nyílik tárlat a képekből Szentesen

2023.05.10. 15:13

Az a jó fotó, amit a gondolatunkban hazaviszünk - Fotók

Az újdonságot, az alkotó gondolatait, érzelmeit kifejező képeket kerestek a szentesi XXII. Aktfotó Biennálé zsűrizési munkálatain. A csaknem félévszázados múlttal büszkélkedő fotókiállítás válogatóján megtudtuk, a jó aktfotó több annál, mint egy szép test megörökítése – arra is szükség van, hogy gondolatokat ébresszen egy-egy alkotás.

Majzik Attila

A gondolatiságot, érdekességet kereste a képekben a zsűri. Fotó: Majzik Attila

– Idén is sok jó fotó érkezett a kiírásra. Kevesebb az archaikus kép, de azért így is vannak, akik különleges eljárásokat használnak – beszélt a beérkezett pályamunkákról Nagy István fotóművész, a Szentesi Fotókör vezetője.

A szentesi Aktfotó Biennálét több mint negyven éve rendezik meg, így nem csak a város kulturális életében számít meghatározó eseménynek, de országosan is. A rendezvény Magyarországon a kiemelkedő fotóművészeti események közé tartozik, a pályázaton több ismert fotóművész, fotográfus szokott a képeivel, alkotásaival szerepelni.

Idén mintegy 250 fotó érkezett 41 alkotótól. Mint Nagy István elmondta, náluk valóságos alkotásokat vártak, szemben az elterjedt digitális pályázatokkal, így az alkotók is sokkal jobban megválogatják, milyen anyaggal pályáznak, valamint a különleges technikák is sokkal jobban érvényesülnek. 

A beérkezett képanyagot három fotóművész, Hamarits Zsolt, Horváth M. Judit és Stalter György rostálta meg, a válogatás végén 70-80 kép kerülhet majd be a kiállítás anyagába. Az pedig, hogy mitől számít jónak egy fotó, nagyban függ attól, hogy a kép túlmutat-e azon, hogy szépen, esztétikusan ábrázol egy testet.

– Az újdonságot, érdekességet hozó fotókat emeli ki a zsűri. Nem csak szép képekről lehet szó: a fotóművész alkotásán valami plusz, valami többletinformáció jelenik meg és van benne gondolatiság, érdekesség. Az a jó fotó, amelyet a látogató a gondolatában hazavisz. Lát egy képet, és elsőre nem biztos, hogy mindent meg tud fejteni, hogy mit ábrázol, mit akar mondani neki a fotó – egy ilyen kép lehet, hogy sokkal jobban megmarad a gondolatában, mint amelyen minden megvan, minden tökéletes – összegzett Nagy István.

A szentesi XXII. Aktfotó Biennálé legjobbjai közé került fotókat egy hónap múlva, június 10-től láthatja majd a közönség a Tokácsli Galériában. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában