Nyolc óra alatt ötven juhot nyírt meg a vásárhelyi férfi 2003-ban

2023.05.10. 18:11

Húsz éves lett Jani bácsi Guinnes rekordja

Marton János, Jani bácsi húsz évvel ezelőtt állította fel Guinnes rekordját. A világon azóta sem nyírt meg senki több birkát 8 óra alatt, mint az idős hódmezővásárhelyi férfi, akinek a kezében még ma is serényen csattog a birkanyíró olló. Legutóbb a 30. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásár idején tartott bemutatót.

Kovács Erika

A 84 esztendős Marton János az állattenyésztési napokon is megmutatta, hogyan kell kézi erővel birkát nyírni. Fotó: Török János

Jani bácsi birkanyírását sokan követték figyelemmel az állattenyésztési napokon.

Erős kéz kell hozzá

A juhok, ahogy mondani szokás, birkatürelemmel viselték a „fodrászkodást”, örültek, hogy a jó idő beköszöntével megszabadulhattak a gyapjújuktól, valószínűleg azt is érezték, hogy jó kezekben vannak. A nézelődők közül többen is kipróbálták a birkanyírást, de néhány ollócsattogtatás után rendre elfáradt a kezük.

– Szívesen kezet fognék Jani bácsival, biztos nem mindennapi, erős kézfogása van. Jó sok birkát megnyírhatott életében, lehet már vagy 70 éves – beszélgetett két férfi, akik szintén a kézi birkanyírást figyelték. Amikor megmondtuk, hogy Jani bácsi 84 éves, valósággal leesett az álluk.

Marton János korát meghazudtoló gyorsasággal szabadította meg a juhokat a gyapjuktól.

Fotó: Török János

2003. április 26-án állította fel a rekordot

– Vajháton dolgoztam a Hód-Mezőgazda Zrt. tehenészetében, vagyis nem juhász voltam, de azért rengeteg birkát is megnyírtam az életemben. Egyszer megkérdeztem a cég titkárságvezetőjét, Gulyás Mártikát, hogy nem lehetne-e ebből valamit kihozni? Egy hét múlva szólt, hogy felvette a kapcsolatot a Guinnes-rekordok központjával, kérdezték, hogy miként szeretnénk a rekordot felállítani. A nagy nap 2003. április 26-án történt, vagyis már húsz éve. Nyolc óra alatt 50 birkát nyírtam meg, az akkori állattenyésztési napokon. Akkor, 20 éve, még kicsit másképp nézett ki a kiállítási tér, talán még fele ekkora sem volt – emlékezett vissza.

Felvetésünkre, hogy még belegondolni is nehéz, hogy milyen hatalmas tempót diktálhatott abban a 8 órában, Jani bácsi azt válaszolta, ha a versenyzésben nagyobb gyakorlata lett volna, akkor akár 60 birkát is megnyírt volna.

Fotó: Török János

Ma már alig nyír valaki kézi ollóval

– Nem tudtuk előre, hogy mennyi birkát tudok lenyírni. 9 órakor kezdtem a versenyt, háromnegyed 11-re már a fele állománnyal megvoltam, háromnegyed 3-ra pedig elfogytak a kezeim közül az állatok, úgy kellett valahonnan még néhány jószágot kérnünk, de azoknak csúnyább volt a szőrük, nem úgy haladtam velük, mint a korábbiakkal. Egyébként a rövid farkú birkák nyírása 872 ollócsapás volt, a hosszú farkúaké pedig 930, ezt is számolták a bírák – idézte vissza Jani bácsi, akinek könny szökött a szemébe a szép emlékek miatt.

A mai napig nem döntötték meg a rekordját és lehet, hogy nem is fogják, hiszen már csak kevesen nyírnak kézzel.

Marton János kisgyerekként tanult meg birkát nyírni az édesapjától, aki juhokat tartott, ebből élt a család. A 84 éves férfit még most is hívják kisebb létszámú juhászatokba. Néhány napja például Mártélyon szabadított meg 22 birkát a gyapjától. Jani bácsi egyébként családon belül tovább adta a tudományát az unokájának, a büszkeségének, aki végzős állatorvos hallgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában