Helyi életstílus

2023.05.29. 09:36

Óriási kullancs veszélyre figyelmeztet a Magyar Kullancsszövetség

Az idei enyhe tél és a csapadékos tavaszi időjárásnak köszönhetően a vérszívó kullancsok jelentős számban teleltek át.

delmagyar.hu

A Magyar Kullancsszövetség kutatói az elmúlt évekhez hasonlóan kullancsgyűjtést végeztek Magyarország több tájegységén (erdőn, mezőn és a települések közterületein).

Döbbenten tapasztalták, hogy egyes (urbanizált) helyeken megtöbbszöröződött a kullancs populáció. Ez sajnálatosan a különféle fertőzések, első sorban a Lyme-borreliosis fertőzöttek számának növekedését is magával hozhatja azok körében, akik zöldövezetben töltik szabadidejüket, vagy végzik a munkájukat.

A jó idő beköszöntével egyre többen pihennek, kirándulnak a természetbe, parkokba, erdőkbe, ezért szeretnénk a lakosság figyelmét felhívni a kialakult helyzet komolyságára.

A kullancsok nemcsak embertársainkra, hanem a társállatainkra is komoly veszélyt jelentenek.  Már extrém testrészeket is támadnak a házikedvencek körében, amire korábban nem  volt példa, az idei tavasszal sajnos ez már mindennapos eset.

A kullancsok mindenkire nézve kiemelt veszélyt jelentenek, és ellenük megelőző 100% védelem sajnos nincs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában