Megemlékeztek az iskola egykori tanítójáról, a 100 éve született Kenéz Sándorról is

2023.06.03. 20:01

Elszármazottak találkoztak Sóshalmon

Sóshalmiak és elszármazottak találkoztak szombaton délután a Sóshalmi Olvasókörben, ahol megemlékeztek Kenéz Sándorról, a sóshalmi iskola egykori tanítójáról is, aki idén lenne 100 éves.

Kovács Erika

– 2021-ben, az iskola építésének 100. évfordulóján szerveztünk először ilyen rendezvényt, azóta évről évre összegyűlünk június első szombatján. A Sóshalomhoz kötődőket kötetlen beszélgetéssel, emlékek felidézésével vártuk, megtekinthették a fotókiállításunkat is, a régi képeken sokan felismerték a néhány évtizeddel korábbi önmagukat, illetve ismerőseiket – mondta Szabó Zoltán, a Sóshalmi Olvasókör alelnöke.

Hajdan a Hódmezővásárhelyhez tartozó Sóshalmon kiterjedt tanyavilág volt, az iskoláját az 1950-es években két tantermessé bővítették a magas gyermeklétszám miatt. Volt, hogy csaknem 100 diák tanult a falai között. Az intézményt az 1980-as évek második felében szüntették meg, mert akkor már 10 alá csökkent a tanulók száma. Néhány évvel később alakult meg az olvasókör, amely a vásárhelyi olvasókörök közül az egyik legaktívabb. Rengeteg programot szerveznek.

– Mostani rendezvényünkön Kenéz Sándor egykori tanítóról is megemlékeztünk, aki 100 éve született. Ő, és felesége Julinka összetartották a sóshalmiakat. Nem csak a gyerekeket tanították, a szülők számára is szerveztek programokat. Legendásak voltak a "Téli esték", országos hírű vendégek is megfordultak itt, például Ruttkai Éva színművész, Feledy Péter tévériporter, Nagy József rendező. Szerveztek tanfolyamokat, önképzőköröket is – mondta Szabó Zoltán. Az alelnök hangsúlyozta, az elszármazottak, illetve az utódaik visszajárnak, szívesen vesznek részt a sóshalmi programokon. De vannak olyan tagjaik is, akik ismeretség révén kerültek kapcsolatba az olvasókörrel és ők is eljárnak a rendezvényekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában