Hódmezővásárhely

2023.06.04. 19:30

Vágó Jánost 50 év tapasztalata segíti

Vágó János szerint koncerten a rutint csakis a váratlan helyzetekben hívhatja segítségül a zenész, a megszokás egyébként a legnagyobb ellenség. A hódmezővásárhelyi Péczely-iskola igazgatója, karmester és kürttanár már fél évszázada lépett a zenei pályára.

T. Sz.

Vágó János szerint a zenésznek a gyakorlás sosem kényszer, hanem az öröm, a lelki igény vezérli. Fotók: Török János

Kedvenc időtöltésünket, szenvedélyünket csempésszük a munkánkba minden áldott nap

 – mondta lapunknak Vágó János kürttanár. Majd megegyeztünk abban – némileg folytonos derűjét magyarázva –, hogy alkotó közösségben, a zene körül forgó mindennapokban igazán jó lehet élni. Húsz éve igazgatja már a hódmezővásárhelyi Péczely Attila Alapfokú Művészeti Iskolát; 9 éves kora óta zenél, idén kerek 50 esztendeje lépett a pályára. Nemrégiben arany minősítést kapott a Dombóváron megren­dezett országos zenetanári versenyen. 

Ez sosem kényszer 

Az iskola igazgatója nem fukarkodik a fellépésekkel; 1994 óta szinte minden tanári hangversenyen szerepel, a lelkének szüksége is van erre. 

Ha egyszer megtanul az ember a hangszerén játszani, élete végéig képes rá. Ám ennek legfontosabb feltétele a gyakorlás. Ez nem úgy működik, hogy három hétig elő sem veszem a hangszert, majd minden ugyanolyan tökéletesen működik, mint előtte. Ez nem úgy van

 – magyarázta a Peczely-iskola igazgatója. Azt azért leszögezte, a zenésznek ez sohasem kényszer, az öröm, a lelki igény vezérli. 

Vágó János mindenben igyekszik példát mutatni a tanévenként náluk tanuló félezernél több diáknak. Kifejezetten büszke növendékeire, akik tanulmányaik mellett még a művészetnek is szentelnek idejükből. Holott – mint mondta – manapság felaprózott a gyerekek figyelme, sokrétű a kínálat, ráadásul a zenéléshez nem elég a tehetség, kitartás, türelem és szorgalom viszi előre a tudást. 

A zene lelki táplálék, és semmi mással nem pótolható.

A fúvós lelke 

Egyértelműen igennel válaszol arra a kérdésre: vajon megfigyelhető-e hasonlóság a fúvósok lelki alkatában, személyiség jegyeiben, vagy ez csupán a véletlen műve lenne? És bár a közös eredő nehezen megfogalmazható szavakkal, mégis megkísérelte. Vágó János szerint a fúvósok viselkedése, gesztusai merőben eltérnek például a zongorista attitűdtől. Más és más a hozzáállásuk például a csapatjátékhoz, ami természetesen a hangszerből is adódik. Ha találkozik két fúvós, egyből azon ötletelnek, mit játszanak el közösen, akár csak a maguk szórakoztatására. A zongoristák viszont nem akarnak egyből négykezessel a hangszer mellé ülni. A fúvósok igénylik a közösséget, a zenészek társaságát. Ez alapvető műfaji különbség. 

Amikor menni kell 

Nekem úgy kell vezetnem a zenekart, hogy velem tartsanak a fellépésekre, koncertekre, hiszen ez nem egy kötelező feladat. Nehéz egy 40-50 fős társaságot úgy összekovácsolni, hogy mindenki ott legyen, sokakat elszólít a munka, de a csapat 80-90 százaléka nélkülözhetetlen. Soha nem történt még meg, hogy ne lett volna valamennyi szólamban kiegyenlített létszámmal jelen zenekarunk 

– magyarázta. Hozzátette, ehhez olyan stílusban kell irányítania kar­mesterként, hogy aki csak tud, örömmel, szívvel-lélekkel álljon a színpadra zenésztársaival. 

Kell az a fajta emberi viszony, hogy amikor azt mondom, mennünk kell, akkor megyünk 

– mondta. Majd azt magyarázta mosolyogva, hogy teljes egyetértésben dolgoznak, hiszen a zenekarban demokrácia van, csak éppen a karmesternek van igaza és mindig azt kell tenni, amit mond. Hiszen egyetlen közös értelmezésben, felfogásban kell eljátszaniuk az adott darabokat. 

A csend beszédes 

Vágó János szerint a közönségnek az előadók látványa, a muzsikusoknak pedig a hallgatóság visszajelzései teszik teljessé a koncertélményt. A zenészeket segíti, támogatja a közönség reakciója, a hatalmas csendből például egyből tudják, érezik, hogy valami igazán jól működik. Így születik a pótolhatatlan közösségi élmény. A zene lelki táplálék és semmi mással nem pótolható – idézte már annyiszor Kodály Zoltán szavait. 
Az iskolaigazgató fontosnak tartja, hogy a tanulók minél többet szerepeljenek koncerten, szokják a miliőt, versenyeken pedig a szereplés körüli izgalmakat. Gyakorlással jön a magabiztosság, fejlődik a lelki rugalmasság, a váratlan fordulatokban is könnyed alkalmazkodási készség. Váratlan szituációkban olykor a jártasság segíti ki a zenészt. 

Gesztusok a színpadon 

De míg a rutin jól jön egy döntéshelyzetben, olyan szükségtelen a zenében. Vágó János úgy látja, a megszokástól leginkább a zene szeretete óvja meg művelőjét. 

Nem lehet egy fellépést lekeverni csak úgy, abból hiányzik az érzelem, a dinamika, a muzsika szenvedélye. Ahogy a már említett csend, úgy a taps minősége is beszédes

 – hangsúlyozta. Hozzátette, pontosan nem tudja megmagyarázni, miként működik a zenész és a közönség közötti kapcsolat. Azt biztos, hogy a nézőtéren ülők a színpadról jövő legapróbb rezdülést is megérzik. A kürttanár szerint sok múlik a mozdulatokon, a karmester gesztusain. 

Ez tulajdonképpen jelenlét, rutinból nem élhetünk együtt a zenével és annak minden gesztusával. Amikor mondjuk a szólista vagy a karmester kisétál a színpadról, a közönség pontosan tudja, mi játszódott le benne

 – mondta. 

Emberi és zenei támogatás 

Tavaly ősszel a vásárhelyi fúvószenekarok egykori alapítójára, a Péczely Attila Alapfokú Művészeti Iskola egykori pedagógusára emlékeztek egy különleges koncerttel. Vágó János egykori mestere, Kerekes Pál teremtette meg ugyanis Vásárhelyen a rézfúvós kultúrát, a zeneiskola zenekarát a legmagasabb szintre emelte. A zeneiskola indulása után félelmetes energiával egyedüli rézfúvós tanárként nevelte ki a trombitást, a harsonást, a kürtöst és a dobost. Felismerve a kiváló tehetségeket, kamaracsoportokat indított, és sikerre vitte működésüket. Időt és energiát nem kímélve, az egyéni képességekhez igazodó pedagógiával, kitűnő tanárként és emberként nevelte diákjait. Örök értéket hagyva maga mögött. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában