Jutalomból utaztak az Adriára vásárhelyi diákok

2024.07.10. 09:45

A nagy tányér leves fele is elég – pazarlás elleni apró tettek

Adriai kirándulást nyertek a vásárhelyi kertvárosi iskola hatodikos diákjai a Székely Kapuk-Zöld Kapuk elnevezésű pályázaton. A kalandos út a pazarlásmentes, ökotudatos szemlélet jegyében telt.

Tábori Szilvia

Ökotudatos varázslatos kiránduláson jártak a hatodikosok. Fotó: Kertvárosi Iskola

Adriai jutalomutat nyertek a hódmezővásárhelyi Szent József Katolikus Kertvárosi Általános Iskola hatodikok diákjai a Székely Kapuk-Zöld Kapuk elnevezésű Kárpát-medencei öko civilizációs projektben. Az egyik csapat olyan, korántsem egyszerű témákra reflektált, mint a családban egymásnak ajándékozott zöld idő, a veszélyeztetett családi közösség, az éghajlatváltozás, vagy az ökológiai válság. Az újrahasznosított anyagból készített hatalmas plakátokkal és beszámolóikkal arany minősítést nyertek. A néprajzi betlehemes előadás pedig ezüst díjat kapott, így harmincnál is többen utazhattak a tenger partjára. 

A zöld családok ereje: kis lépésekkel a saját jövőjükért. Fotó: Tábori Szilvia

Az egész varázslatos kirándulás az ökotudatos szemlélet jegyében telt – mesélte lapunknak Palásti Andrea földrajz-rajz szakos tanár, a kézműves szakkör vezetője. Még a környezettudatos családból érkező gyerekeket is meglepte, milyen további apró praktikákkal tehetnek például azért, hogy az étel ne a kukában végezze. 

Sopov-Elekes Mihaela, az iskola diákja arról beszélt, esténként a tábortűznél vendéglátóikkal átbeszélték, mit tehetnek a gazdaságos vízhasználatért, vagy az élelmiszerpazarlás ellen a kirándulás idején. Olyan, látszólag apróságokra is figyeltek, mint hogy csak annyi ételt szedjenek a tányérjukra, amit biztosan elfogyasztanak. Úgy véli, elmélyült bennük az a pályázatukban szintén megjelent gondolat, hogy telik az idő, tennünk kell a boldogabb, energiatakarékosabb jövőért. 

Fotó: Kertvárosi Iskola 

Papp Kovács Hanna arról mesélt, családjuk otthon ügyel a környezetre, szelektíven gyűjtik a szemetet, komposztálnak, saját kertjükben termelnek zöldséget. Ezzel együtt is megragadta a nem pazarlás témája, mert bár mindig figyelnek erre, meglepte, mennyi aprósággal lehet még fejlődni. 

Azt mindketten megerősítették, a pályázat készítésekor a korábbinál is jobban tudatosult bennük, mi történik körülöttük a világban, ami bár szorongató számukra, mégis érzik, hogy cselekedve, aktívan tehetnek saját jövőjükért.  

Fotó: Kertvárosi Iskola 

A komoly téma ellenére az adriai kirándulás igazi varázslatos élmény volt a gyerekeknek, sokan először jártak a tengernél. Bebarangolták például a horvátországi Makarskát és környékét. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában