Szegedi hírek

2024.12.02. 16:49

Durván dübörög a dubai csoki őrület - bejgli is készül belőle – videóval

A klasszikus diós és mákos változat mellett új, különleges ízek, mint a dubai csokoládés is megjelentek. A bejgli elkészítésének szigorú szabályai vannak a Magyar Élelmiszerkönyv szerint. Az innováció és tradíció találkozása izgalmas újdonságokat hoz a karácsonyi asztalra.

„Hosszúkás, két végén zárt, csigavonalat követő tésztavégek, egyenletes vastagságú, párhuzamos oldalú, kitüremkedéstől mentes” – így kell kinéznie a bejglinek a Magyar Élelmiszerkönyv szerint, amely szigorúan szabályozza a karácsonyi sütemény készítését és elnevezésének feltételeit. Ezért van, hogy azok a termékek, amelyek nem felelnek meg az előírásoknak, nem bejgli, hanem tekercs néven kötnek ki a nagyáruházak polcain. 

bejgli
Gyuris László mestercukrász: Nem volt könnyű, de sikerült. Az idei karácsony sztárja a dubai csokis bejgli. Fotó: Karnok Csaba

A tökéletes bejgli titka

– Nagyon sok titka van a jó bejglinek. Az első mindjárt a jó tészta. Véleményem szerint a vaj mellé kell bele zsír is. Illetve van az egésznek egy ritmusa, ügyesen kell az idővel játszani. Kétszer kell pihentetni, de nem sokat – mondta Török Ági, a szegedi Sugar & Candy cukrásza. A töltelékre rátérve így folytatta: – Nem lehet túl nedves, de túl száraz sem, az sem jó, ha túl sok, és az sem, ha túl szorosan van feltekerve.

Klasszikus ízek és újítások

A Sugar & Candy tulajdonosa, Barta Enikő azt mondja, a bejgli soha nem megy ki a divatból, és hiába próbálkoztak minden évben más-más különleges töltelékkel, mindig a két klasszikus, a diós és a mákos fogyott a legjobban. Ezért idén ezek mellett csak pisztáciás-málnás ízesítésű bejgli készül náluk. 

bejgli
A szegedi Sugar & Candy-ben a klasszikus mákos és diós mellett idén készül pisztáciás-málnás ízesítésű bejgli is. Fotó: Karnok Csaba

Reggel még nagy volt az izgalom

A dubai csoki őrület begyűrűzött a bejgli piacra is. – Ez most sült ki, még be sincs árazva. Reggel még nagy volt az izgalom, mert tegnap pozsonyi kiflibe töltve próbáltam ki, jó-e – érkezett Gyuris László néhány rúd dubai csokis bejglivel. Az A Cappella cukrászda vezetője azt mondta, az elmúlt harminc év legnagyobb szakmai kihívásai közé tartozik a dubai csokis bejgli receptúrájának kikísérletezése. Két napig csak ezen dolgozott a mester. A végeredmény magáért beszél.

A dubai csokoládés bejgli kihívásai

– A dubai csokoládét bejgliben visszaadni kihívás. A tésztának ki kell bírnia a sütést, miközben a pisztácia olajtartalma sütés közben ki akar jönni – avatott be a nehézségek sorába Gyuris. A következő megpróbáltatás az lesz, amikor 23 karátos ehető aranyfóliába próbálja majd becsomagolni a dubai csokoládét, de az egy másik történet. A dubai csokis bejgli annyira új, hogy még ára sincs, egyelőre egy viszonyításon alapuló ár (5288 forint) szerepelt az árlapon. Hamarosan kézbe veszi az ügyet Gabika, a cukrászda gazdasági irodájának vezetője, és a receptúra, hozzávalók ismeretében kikalkulálja az árat. 

Árak – nagy a szórás

Nagy szórást mutatnak a szegedi bejgliárak. Az általunk felkeresett néhány szegedi cukrászdában akár kétezer forint is lehet a különbség. A Reök Kézműves Cukrászdában a diós és mákos bejgli is 4900 forint. A Tündérkert Torta és Sütemény Műhelyben a mákos 3200, a diós 3500 forint, az A Cappella Cukrászdában a mákos 2888, a diós 3388 forint, a Sugar & Candy-ben pedig mindkét bejgliből 3800 forint egy félkilós rúd.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában