2024.12.30. 09:12
A lencse gazdaggá tesz - Sipos gazda elárulta, hogy ez igaz, vagy babona
Néhány nap és beköszönt az újév. Január 1-jén, a babona szerint, lencsét kell enni, mert akkor sok pénzünk lesz. Persze mindenki tudja, hogy nem a lencsén múlik ez, mégis esszük, mi is, akik nem is vagyunk babonásak. Számunkra a lencse újévi hagyomány, nem hiedelem. Lencsét ilyenkor még az is eszik, aki egyébként nem szereti.
A lencse csak az év ezen szakaszában kap figyelmet, ilyenkor tele vannak vele az üzletek, sok helyen akciózzák is. Én például ilyenkor az egész évi lencseszükségletet megvásárolom, elvégre eláll.
A lencse sokunknak csak leves alapanyag
A lencse kiváló levesnek, főzeléknek, és sokunk számára itt jöhet is egy pont, mert másra nem használjuk, pedig remek ragut, pástétomot és szendvicskrémet is lehet készíteni belőle.
Kiváló a hatása az egészségre
Azt tudták, hogy az állítólagos gazdagság mellett az egészségre is kiváló hatással bír a lencse – és ez már nem babona, hanem tudományos tény. Magas a fehérjetartalma, jótékony rostokat, összetett szénhidrátokat tartalmaz, gazdag folsavban, rézben, mangánban, foszforban, vasban, cinkben, B-vitaminokban. A lencse nem éppen fogyókúrás étel, ennek ellenére azt mondják, okosan felhasználva beilleszthető a diétába, mivel kis mennyiség is jóllakottságot eredményez.
Hol terem a lencse?
No de, ismernek Önök a környezetükben bárkit, aki lencsét termeszt? Hogy néz ki a lencse, amikor még nem az áruházak polcain várja bezacskózva, hogy megvásároljuk? Az újév megkerülhetetlen növényéről, a lencséről beszélgettünk Sipos József növényorvossal, Sipos gazdával.
delmagyar.hu podcast
- Skaliczki László: Lékai jó példát mutatott a franciák ellen a fiataloknak
- Vadkerti Attila: Ez a győzelem világra szóló lehetőségeket nyit!
- Trabicaj: Ilyet még biztos nem látott!
- Herbert Gábor: Most kezdődik igazán a világbajnokság
- Skaliczki László: Úgy kezdtünk, ahogy a franciák szoktak