2024.12.07. 09:20
Ízek és emlékek: Vásárhely gasztronómiájának titkai Benkő B. Lászlóval
Egy legendás vásárhelyi étel több egyszerű receptnél. Benkő B. László könyveiből kiderül, milyen kalandos úton jutott el máig a helyi gasztronómia. Anekdoták, rengeteg vásárhelyi recept, ünnepek és hétköznapok, ételek és italok.
Olyan zamatos anekdotákra is lelhet az olvasó kora esténként a főtéri adventi vásárban, hogy szinte a szájában érezheti több legendás vásárhelyi étel ízeit. A helyiek által jól ismert Benkő B. László előszeretettel kutatja a vásárhelyi gasztronómia titkait, ami számára több receptek gyűjteményénél. Nem egyszer rég elfeledett érzések, hangulatok, az ételek és italok közösségformáló mámora, az evés-ivás kedves élményei elevenednek meg könyveiben.

Vásárhelyi recept művészettel
A Falatok, morzsák, kortyok című kötetben például két egymáshoz elsőre távoli területet, a gasztronómiát és a művészeteket kapcsolta össze. Sorra vette, hogy Hódmezővásárhely jeles művészeinek milyen kapcsolata volt és van a helyi konyhához, legendás vásárhelyi ételekhez. Olyan népi különlegességek jutnak főszerephez, mint a hidegpaprikás, a táskaleves különböző fajtái, vagy a vásárhelyi sós túrós lepény, amelyek először igazán meglepték a messziről ide kerülő művészeket.
A három folytatást is megélt Új vásárhelyi ízök kötetek viszont gazdag receptgyűjtemények. Minden alkalommal Csáki Zsolttal és Sonkoly Ágnessel közösen válogatták ki a beküldött étel leírásokat. A második kötetben szerepel például rántott kocsonyahús, Eszti néni húsvéti húsos tortája, vásárhelyi cigánykáposzta, lecsós tépett tészta, fenéken sült lepény, májusi gyors epertorta. Az idén nyáron megjelent folytatásban sorra veszik például Finta Imre halételeit és horgásztörténeteit, meg az őszi szürettől egészen farsangig tartó hónapok jellegzetes ünnepi ételeit. A tervezett negyedik kötet onnan folytatódik majd.
A Hódmezővásárhelyi Szakácskönyv régi és újabb paraszti, illetve polgári recepteket, ételleírásokat gyűjt egybe, emlékezve a vásárhelyi gasztronómia múltjára. Vagy ott van például az ugyancsak vásárhelyi pálinkákat, borokat és söröket naplójegyzetekből megidéző különleges kötet.
Eközben Benkő B. László már javában kutatja az elmúlt háromszáz év vásárhelyi vendéglői helyszíneit, egykori vendégeket, vendéglősöket, pincéreket kelt életre, régi ételek és italok emlékeiben böngész egy készülő színes és élvezetes helytörténeti munkájához. Ehhez is várja majd a segítséget a helyiektől.