2025.01.17. 19:50
A dubai csoki őrület soha nem érhet véget, velünk marad karácsony után is – videóval
Nem csupán karácsonyi őrület volt; népszerűsége továbbra is töretlen a magyar cukrászdákban. A dubai csoki új ízekkel és variációkkal bővül, mint például málnazselés és mogyorós verziók, vagy a croissant.
– Most akkor ennyi volt a dubai csoki őrület, és már senkit nem érdekel, vagy veszik még a karácsonykor agyonsztárolt édességet? – tettük fel a kérdést két nagy szegedi cukrászdában. A dubai csokoládé őrülete egyértelműen új dimenziókat nyitott az ízek világában, és a jelek szerint hosszú távú helyet foglalhat el a desszertek között.

Dubai csoki: Egy új klasszikus születése
Gyuris László mestercukrász szerint ha a minőségi alapanyagok és a precíz elkészítés garantált, a dubai csoki népszerűsége hasonló lehet a klasszikus dobostortáéhoz. – Továbbra is megvan a rajongótábora. Határozottan azt látom, hogy van rá kereslet – mondta az A Cappella és a Virág cukrászda vezetője, aki ezért előre menekül, azaz kreatívan bővíti a kínálatot.
Variációk és ízinnovációk: málnazselétől a mogyoróig
Dubai csokis tortát két változatban is kínálnak, ezek az öt legjobban fogyó torta közt vannak. A klasszikus torta ropogós részét tejcsokiba ágyazzák, és egy selymes tejcsokoládé mousse-szal ölelik körbe. Amikor ott jártunk, péntek délelőtt éppen elcsomagoltak egy ilyen tortát az egyik vendégnek. De készült nálunk málnazselés változat is, ami új szintre emeli a tavaly év végének cukrászati szenzációját. A málnavelővel töltött csokoládé nem csupán vizuálisan lenyűgöző, hanem az íze is egyedi. Egy másik variáció a piemonti mogyoróval készült változat, amely karamellizált mogyoródarabokkal és tejcsokoládéba ágyazott textúrával kápráztat el. Gyuris László elárulta, annyira belejött a kézműves csokimanufaktúrába, hogy úgy döntöttek, Choco Vi néven hamarosan betörnek a nemzetközi piacra.
Dubai csoki készítése otthon
A dubai csokoládé készítésének rejtelmeibe is beavatott a mester, ha valaki otthon szeretne nekiállni. A pisztáciát óvatosan megpirítjuk, a hártyáját letisztítjuk, majd krémesítjük. A tésztához a vajat ki kell sütni, majd beleforgatjuk a különleges kadayif tésztát. Ezt egy üstbe tesszük, mehet rá a pisztáciakrém, majd keverjük, de csak óvatosan forgatjuk, hogy a tészta ne törjön össze. A végén csokoládéba töltjük. Ilyen egyszerű.
Reök: folyamatosan gyárták
A szegedi Reök Kézműves Cukrászdában, ahol korábban Iskander Atif egyiptomi származású szülész-nőgyógyász főorvos társaságában kóstoltuk meg a dubai csokit, Baranyi Loretta üzletvezető hasonló tapasztalatokról számolt be. Azt mondta, karácsony után volt némi visszaesés, de most újra akkora az érdeklődés, hogy folyamatosan gyártják az édességet. Itt is tovább gondolták a dubai csokit, így készül náluk dubai csokis croissant is.
Szegedi hírek
- Frissen szabadult a börtönből a férfi, akit halálra késelt az élettársa
- Négyen is megkapták idén a Juhász Gyula Művészeti Díjat, de azért a sztárfellépők is odatették magukat – galériával, videóval
- Egyre többen mondanak nemet a kötelező oltásra, sőt, perre is mennek
- A szalagavató, ahol csak fiúkat ünnepeltek – galériával
- Előbb megkérdezte volna az érintetteket a helyi Fidesz, de a többséget ez nem érdekelte