Szegedi hírek

2025.01.26. 13:20

Tényleg gluténmentes? Teszteltük a vármegyei éttermeket!

Megnéztük milyen a kínálat. A gluténmentes éttermek és mentes ételek nyomába eredtünk Szegeden és Vásárhelyen.

A gluténmentes táplálkozás egyik rákfenéje, hogy aki nem életmódbeli váltás miatt diétázik, hanem mert diagnosztizált lisztérzékeny, annak a zéró tolerancia elvét kell követnie. Ez azt jelenti, hogy morzsányi glutén sem kerülhet az ételébe. Megint más a nem cöliákiás gluténérzékenység. De vajon hol ehetnek a lakás falain túl azok, akik ízletes gluténmentes ételre vágynak?  Vannak-e Csongrád-Csanád vármegyei gluténmentes éttermek?

gluténmentes éttermek
A gluténmentes éttermek fogásait nem csak az érintettek szeretik. Fotó: Shutterstock

A gluténmentes éttermek vármegyei kínálata

Személyes tapasztalat, hogy több hamburgerezőben is kínálnak gluténmentes bucit, de a menteset is ugyanarra a platnira teszik rá, mint az összes többit. Ez azért aggályos, mert ha gluténmentes hamburgert hirdetnek, de a vásárló nem kérdez rá a körülményekre, akkor nem feltétlenül említik. 

Nagyon sok étterem van, ahol hivatalosan ugyan nincs gluténmentes étlap, de bizonyos fogásokat el tudnak készíteni liszt nélkül. Többnyire arra is ügyelve, hogy ne is találkozzon gluténnal az étel. Tapasztalatom szerint mostanra a szakácsok, illetve a felszolgálók többsége is érzi a kérések súlyát. Ha nem tudják biztosan vállalni a felelősséget, azt jelzik, a vendégre bízva a döntést. 

Tapasztalatok terepen

A szegedi Napfény Műteremben például az egyébként is mindig készséges felszolgálók a szakáccsal egyeztetve ajánlottak az étlapról. Hasonlóan boldogul a mentes kérésekkel a népszerű mindszenti Gyümi vendéglő, ottjártunkkor a felszolgálók is jól informáltak voltak. 

A dél-alföldi fogásokra specializálódott vásárhelyi Cézár Bistro & Café tulajdonosa, Benyhe Kis Viktor szerint náluk nem jellemző, hogy mentes ételeket kérnének, de ha mégis, akkor meg tudják oldani. Különleges kérések főként a céges rendezvények szervezésekor merülnek fel. A nagyobb létszámú étkeztetésnél gyakori, hogy a különböző mentes igényeknek megfelelően kell készülniük.

Liszt nélküli konyhák

A legbiztosabb mégiscsak az, ha olyan helyet választunk, ahol eleve be sem kerül glutén a konyhába. Szegeden például több ilyen hely is van. Az egyik népszerű csirke szendvicses vendéglátó külön mentes helyet tart fenn. A Pipi.Zero konyháját a vendégek a Google értékelései szerint 4,8-ra pontozzák, ezzel a hely kiérdemelte az öt csillagot. Dicsérik az ízeket és a barátságos árakat. Egy másik kifejezetten gluténmentes szegedi étteremben a pizza és a hamburger kifogástalan, a sütemények különösen finomak, a többit még nem próbáltuk. A Zero Streetfood kínálatát 4,6-ra értékelték a Google-ben a vendégeik, ezzel 4 és fél csillagot kaptak. 

A vásárhelyi Zabola titka

A vásárhelyi étterem kínálat üdítő újdonsága a Zabola. Juhász Zsuzsanna tulajdonos lapunknak úgy nyilatkozott: konyhájukba ugyan nem kerül glutén nyersanyagként, ám némely különlegesebb fűszer esetében például nem mindig tudják megoldani, hogy az keresztszennyeződés mentes legyen. De igyekeznek figyelni arra, hogy ezt kiküszöböljék. Nehézkes a beszerzés, figyelni kell nagyon. Zsuzsanna a Zabola tulajdonosa, egyben szakácsa is. Tapasztalata szerint formálódó vendégkörük kíváncsi és nyitott az újdonságokra. Sokan igénylik a tejmentes ételeket. Ami meglepő volt számukra, hogy bár mindig kínálnak húsos fogásokat, sokan kérik a vegán változatokat.

A nemrégiben nyitott helyet ugyan még csak 14-en értékelték a Google-ban, de mindannyian 5 csillaggal jutalmazták. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában