Az asszony példát mutat emberségből

2025.01.23. 06:50

A makói anyuka ételt és reményt oszt a város szívében – galériával, videóval

Egy háromgyerekes édesanya időről időre, amikor ráér, a család adagján felül, illetve kívül rászorulóknak is főz: a meleg ételt egy kis kerti asztalra helyezi ki a házuk előtt és a Facebookon teszi közhírré, hogy aki szeretne, vihet belőle. Szerdán Kotormánné Schmidt Klaudiánál jártunk, és megnéztük, hogyan készül a makói ingyenebéd.

- Bár nem voltunk szegények, azért jómódban sem nőttem fel. Ráadásul a házasságunk kezdetén nálunk is megesett, hogy napokig csak vajas-mézes kenyeret ettünk – mondta a makói Kotormánné Schmidt Klaudia, amikor arról kérdeztük, mi motiválta, hogy rászorulóknak főzzön. Hozzátette, mindig is szívügye volt segíteni: a törökországi földrengés idején is szervezett gyűjtést, tavaly karácsonykor meg egy rászoruló földeáki családnak. Az első makói ingyenebéd ötletét egy hűtőürítés adta: rájött, hogy mivel mindig bőségesen főz, az ebédből rászorulóknak is tudna adni. Az akkor befőttes üvegekben kirakott finomságokat gyorsan elvitték, miután a lehetőségről közzétett egy fényképes posztot a Facebookon. Azóta, ha van egy kis szabadideje, külön is főz ezzel a céllal. 

A makói ingyenebéd úton a ház előtti asztalkára
A makói ingyenebéd úton a ház előtti asztalkára. Fotó: Szabó Imre

A makói ingyenebéd menüje

A háromgyerekes fiatalasszony jelenleg otthon van a legkisebb aprósággal, egyébként a férjével közös építőipari vállalkozásban dolgozik. Tegnap meglátogattuk, és megnéztük, mit és hogyan főz. Aznap 12 adag paradicsomleves és ugyanennyi rakott tészta készült. Az előző napról megmaradt 4 adag káposztás tésztát is műanyag dobozokba rakta. A meleg étel mellé szaloncukrot és teafiltereket is tett – örömmel jegyezte meg: ezt a főzések hírére hozta el neki valaki, segítségképpen. Korábban egyébként készített többek között tárkonyos rizst, bablevest, spenótot, rántott húst, fasírtot és palacsintát. Amint mindent megfőzött, kiporciózta az adagokat, majd egy kis kerti asztalt tett a ház elé, erre pakolta az ebédet.

Kicsit jobbá tenni a világot

- Természetesen jó érzés – mosolyodott el, amikor arra voltunk kíváncsiak, ő ezt hogyan éli meg. Tapasztalatai szerint nap közben kevésbé, inkább este jönnek az ételért - talán szégyenérzetből. Azt is elmondta, jótékony célú civil szervezethez nem szívesen csatlakozna, mert teljesen kiszámíthatatlan, mikor van ideje főzni.

- Jó lenne, ha minél többen vállalnák, hogy erejükhöz mérten segítenek a rászorulóknak. Egy kicsit jobbá tudnánk tenni a világot – mondta búcsúzóul.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában