Sorsolták a zsűritagokat

2025.01.25. 16:13

Kolbászillat lengte be Szőreget – galériával, videóval

Sült kolbász ínycsiklandó illata lengte be a Tömörkény István Művelődési Ház környékét szombaton. Nyolc csapat nevezett a szőregi kolbász vesenyre, amelyek tagjai korántsem csak töltésben, fűszerezésben és sütésben bizonyíthatták tehetségüket.

Ahogyan Gyurik Gábor, a Szeged-Szőreg SE judo csapatának fő sütőmestere fogalmazott, a szőregi kolbász attól igazán jó és páratlan, hogy a titkos összetevője a szeretet. Osztotta véleményét Barta Tiborné Kati a Szőregi Rózsahölgyek Egyesülete csapatából, akik hagyományos kolbászt készítettek a Szőregi Kolbászmesterek Versenyén, amelynek szombaton a Tömörkény István Művelődési Ház adott otthont. A barátságos viadal zsűrijét sorsolták, minden nevezett csapatból egy fő kerülhetett be a bíráló bizottságba. Díjazták a legízletesebb kolbászt készítő csapatot, valamint a kombinált verseny első három helyezettjét is.

szőregi kolbász, verseny
Zömmel hagyományos fűszerezéssel készült a szőregi kolbász. Fotó: Karnok Csaba

Csípős-sajtos szőregi kolbász is készült

A rózsahölgyek elmondták, hogy noha manapság divatos mindent olívaolajban sütni, ők még mindig a zsírra esküsznek. Már csak azért is, mert a kolbász sütés után a zsír mehet a zsíros deszkára, ami szerintük lila hagymával vagy savanyú káposztával az igazi. 

A versenyre nyolc csapat nevezett, zömmel hagyományos módon készítették a kolbászt 70-30 százalék hús-zsiradék arányban sóval, borssal, fokhagymával, pirospaprikával, köménnyel. Tavaly a citromos kolbász volt a verseny legrendhagyóbb fogása, idén a sárkányhajósok csapata rukkolt elő különlegességgel: cheddaros-jalapenos kolbászt is készítettek.

A csipkebogyó pálinka föladta a leckét

A kolbászmesterek viadalának hagyományaihoz híven a csapatoknak idén sem csak a töltésben, fűszerezésben és sütésben kellett összemérni tehetségüket. Egy 13 állomásos versenyt is teljesíteniük kellett, ahol pontokat szerezhettek. Volt állomás, ahol fűszereket kellett illat alapján felismerniük, egy másikon szájról olvasó kihívásban kellett jeleskedniük, de töményital-felismerésben is bizonyítaniuk kellett kiválóságukat. Az italok közül a csipkebogyó pálinka felismerése ment a legnehezebben a versenyzőknek. A hagyományosabb pálinkák beazonosítása azonban gyerekjátéknak bizonyult, mint a körte, a szilva vagy a dió. A csapatok zöme egyetértett abban, hogy minden valamirevaló kolbászverseny elmaradhatatlan hozzávalója a pálinka. Azt is megtudtuk, hogy Szőregen negyven fokos maximum a láz lehet, ha pálinkáról van szó, 52 fokos az igazi.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában