2025.03.21. 10:20
Ázsiai levesek térhódítása Szegeden: a rámen és tom yam sikertörténete – galériával, videóval
A Szegeden is elérhető ázsiai levesek egyre népszerűbbek a város gasztronómiai kínálatában. A Gourmet Gardenban kóstolható ázsiai leves, mint a rámen és a tom yam, már stabil helyet foglal el a helyiek kedvencei között. Egyre többen keresik ezeket az egzotikus fogásokat.
Egzotikus illatok és különleges hozzávalók, vagy inkább különleges illatok és egzotikus hozzávalók? Többek között ez fogadott minket a szegedi Gourmet Gardenban, ahová a Szegeden is elérhető ázsiai levesek miatt látogattunk el.

A 100 legjobb leves
A világ konyháinak és ételeinek értékelésére szakosodott oldal idén is összeállította a világ 100 legjobb levesének listáját. A TasteAtlas rangsorában idén a paraguayi vori-vori végzett az élen. Két magyar leves is helyet kapott a listán, bár kicsit hátrébb, mint korábban. A listán szereplő ázsiai levesek közül több Szegeden is kapható. De hol? Ennek jártunk utána.
Ázsiai levesek hódítása Szegeden – hogyan lettünk a rámen és tom yam szerelmesei?
Néhány évvel ezelőtt még elképzelhetetlen volt, hogy Szegeden bárki is egy tál gőzölgő tom yamot kanalazzon ebédre, vagy miso levest válasszon könnyű vacsorának. Klement Anita, a szegedi Gourmet Garden tulajdonosa azt mondja, külön vendégkör alakult ki, akik éppen ezekért az ázsiai finomságokért térnek be hozzájuk. De hogyan lett ekkora kultusza ezeknek az egzotikus leveseknek?
A sushi kapudrog volt?
A hazai ázsiai konyha népszerűségét sokan a sushi térnyeréséhez kötik. – Minden a sushival kezdődött – mondja Anita. A japán fogás meghonosodásával az emberek nyitottabbá váltak az ázsiai ízekre, és egyre inkább érdekelni kezdte őket az egészségtudatos táplálkozás. Ebbe beleillenek a levesek, hiszen ezek az ételek változatos alapanyagokkal készülnek, tele vannak friss zöldségekkel, fűszerekkel, és könnyedek.
Levesforradalom Szegeden
– Öt éve működünk itt Szegeden, és az elején még kicsit furcsán néztek ránk, amikor egy tál tom yam levest ajánlottunk valakinek – meséli a tulajdonos. Azóta viszont sokat változott a helyzet. Az emberek kíváncsiak lettek, egyre többen keresik a különleges ázsiai leveseket. A városban több helyen elérhetőek ezek a levesek, például a Buddha Original nevű helyen, ami inkább gyorsétterem. A Szentháromság utcai levesesnél a vietnami pho kapható, a kínai éttermekben pedig mindenhol elérhető a marhahúsos tésztaleves.
Ázsiai levesek hódítása Szegeden
Fotók: Karnok CsabaHárom levest kóstoltunk
A Fő fasori étteremben a japánok két nemzeti büszkeségét, a miszo levest és a TasteAtlas listáján negyedik helyen végzett ráment, valamint a thai nemzeti levest, a tom yamot kóstoltuk. A szegedi étterem állandó kínálatában mindhárom népszerű ázsiai leves megtalálható. Emellett időnként felbukkan az étlapon a vietnámi pho is, amely a hosszú órákon át főzött alaplevéről és gazdag fűszerezéséről híres.
Hazai ízlésre szabva
Bár a levesek alapvetően a hagyományos ázsiai recepteken alapulnak, a helyi ízléshez igazítva készülnek. – Minden ország egy picit a saját arculatára formálja ezeket az ételeket. Mi is lágyítunk bizonyos ízeken, hogy közelebb hozzuk őket a magyar közönséghez – árulja el a Anita. Úgy tűnik, a levesforradalom nem áll meg. A Szegeden kialakult vendégkör már nemcsak egy futó trendnek tartja ezeket az ételeket, hanem tudatosan keresi az ázsiai konyha különlegességeit. Ha így haladunk, talán néhány év múlva már az lesz a meglepő, ha egy étteremben nincs legalább egy jó rámen az étlapon.
A Szegeden elérhető ázsiai levesek
- Rámen – A japán tésztaleves, amely rengeteg változatban elkészíthető.
- Miso leves – Tradicionális japán fogás, amely egyszerű, de mély ízvilágával hódít.
- Tom yam – A csípős-savanyú thai leves, amelyet a merészebb ízek kedvelői keresnek.
- Pho leves – A vietnámi konyha egyik legismertebb étele, amelyet gazdag, lassan főzött marha- vagy csirkealaplé, rizstészta és friss zöldfűszerek tesznek igazán különlegessé.
- Kínai marhahúsos tésztaleves – Illatos fűszerekkel és lassan főzött marhahússal készülő tartalmas leves, amelyet rugalmas tésztával és ropogós zöldségekkel tálalnak.