Zsombi piskótája

2025.03.19. 06:20

A sütemények óvodás mesterének története a legédesebb, ami ma eléd kerülhet – galériával, videóval

Olyan magabiztossággal mozog a konyhában, mint egy igazi séf. Piskótakészítés közben ég a keze alatt a munka, édesanyjának már úgy kell rászólnia, hogy fogja vissza magát, nem kell kapkodni. Egy nagycsoportos, ötéves ásotthalmi kisfiú, Sándor Zsombor mutatta meg, hogyan készül a házi meggyes piskóta.

Az ötéves Sándor Zsomborral először pénteken találkoztunk az ásotthalmi művelődési ház március 15.-i nagy jótékonysági sütiversenyén, ahol a bájos Zsombi édesanyja, Vivien segítségével gyümölcsös pisztáciatortát készített. Megtudtuk, hogy Zsombi nem ma kezdte, már kétévesen brownie-t készített. Édesanyja, Vivien azt mondta, nem akart anyámasszony katonáját nevelni, szeretné, ha Zsombor életrevaló lenne, amihez az is hozzátartozik, hogy megtanul sütni-főzni. A tortát imádta a közönség. A jótékonysági süteményvásár bevételével az Ásotthalmi Gyermekekért Alapítványt lehetett támogatni. Kedden azért látogattunk el Zsomborékhoz, hogy megnézzük, hogyan készül a meggyes piskóta.

piskóta
Az ötéves Zsombi a piskóta készítése közben a konyhában. Fotó: Karnok Csaba

Piskóta és tehetség – Így süt egy ötéves kisfiú

– Ezt biztosan nem tőlem örökölte. Én csak kávét főzni járok a konyhába – mondta a kisfiú édesapja, Levente. Közben Zsombi már nekiállt kikeverni a sárgáját a cukorral.
– Szeretném, ha később segítség nélkül elboldogulnának – mondta Zsombi édesanyja.
Azt is megkérdeztük tőle, nem félti-e a fiút a konyhában. Zsombinak nem kellett tiltani semmit. Ami veszélyes, azt először megmutatják neki, hogy kell használni.

Zsombi nem cukrásznak készül

Zsombor rutinos szakemberként magyarázta, hogy a felvert fehérjét nem szabad géppel összekeverni a kikevert tojássárgájával, mert akkor összetörik a hab. Óvatos mozdulatokkal keverte a habot és a sárgáját, majd következett a meggy kimagozása. Munka közben ráérünk beszélgetni, Zsombi kedvence a csokitorta, de nem cukrásznak készül.
– Gyárvezetőnek gondoltam, hogy leszek. Lesz egy süticsináló gyáram, egy mosószer- és egy csipszgyáram – sorolta.
A mosószer úgy került a sorba, hogy édesanyja rengeteget mos.

Remekül sikerült

A meggyes piskóta illata lassan betöltötte a konyhát, következett a tűpróba. Amint elkészült, Zsombi kesztyűt húzott, kivette a süteményt a sütőből, és megkóstoltuk. Még gőzölgött a piskóta, senki nem várta meg, míg kihűl. Abban maradtunk, jövünk legközelebb is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!