2025.04.04. 07:00
Könnyen lehet, hogy Magyarország Cukormentes Tortája a vármegyéből kerül ki
Idén is van rá esély, hogy a legjobb cukormentes tortát vármegyei cukrász készíti. Az Év Cukormentes Tortája verseny döntőjébe egy makói és egy vásárhelyi édesség is bejutott.
Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Ipartestület által kiírt Magyarország Cukormentes Tortája versenyre idén 18 kreációval érkeztek a cukrászok. Közülük a bírálók csütörtökön Budapesten, a Zila Kávéházban rendezett elődöntőn választották ki a továbbjutókat. A hozzáadott cukrot nem tartalmazó torták között olyan alkotások is a zsűri asztalára kerültek, melyeket a cukrászok a fehér mák, a bergamott, a hibiszkusz vagy éppen a kardamon felhasználásával alkottak meg. De a slágerízeknek a „nagy klasszikusok” bizonyultak, mint a barack, a dió, a csokoládé, a fekete ribizli és a meggy.

Az idei legjobb cukormentes torták
A döntőbe jutott öt torta közül kettőt Csongrád-Csanád vármegyei cukrász készített. A Bíborköd nevű tortát Lawal-Papp Zsófia alkotta meg a makói Papp Cukrászda képviseletében. Ebben a cukormentes édességben a fekete ribizli, a tökmag és az angolkrém a fő összetevők. A másik döntős a Meggy Mandula Szimfónia. A meggy, mandula és málna ízű torta Benczur Sándor és Kovács János alkotása. Ők a hódmezővásárhelyi Marcipán Cukrászda képviseletében küzdenek a végső győzelemért.
A nyertest, csakúgy, mint a jövő héten zsűrizésre kerülő Magyarország Tortája mezőny győztesét, júniusban választja ki a zsűri. A két tortát augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és augusztus 19-től az ország számos cukrászdája árusítja majd. A cukormentes torták terén egyébként úgy tűnik, vármegyénk cukrászai kiemelkedők. Tavaly hat döntős volt ebben a versenyben, közülük öt tőlünk került ki, a végső győztes pedig egy szegedi alkotás lett. A Zöld málnát a Reök cukrászda készítette.