Gasztronómia

2025.04.29. 09:20

Ezüstöt nyertek a ködlovagok a rókagombás kunsági örökségre

Ezüst minősítést ért el a Magyarország étele 2025. versenyen a szegedi Krúdy iskola két szakoktatója.

Szolnokon, a Debreceni Egyetem Szolnok Campusában rendezték meg a „Magyarország étele 2025.” szakácsverseny döntőjét. A Szegedi SZC Krúdy Gyula Szakképző Iskolából Ujvári Tamás és Bajusz Attila szakács oktató privát csapatként, Krúdy ködlovagjai néven indult el a megmérettetésen.

Krúdy
A két Krúdy-s szakács oktató alkotása ezüst fokozatot érdemelt a versenyen. Fotó: Facebook

– A verseny számunkra nemcsak szakmai kihívást, hanem lehetőséget is jelentett, hogy bemutassuk a kunsági hagyományok különleges ízvilágát. Fogásunkat az alföldi rónák gazdag alapanyagai, a helyi termelők munkája, és a kunság gasztronómiai öröksége inspirálta. Célunk az volt, hogy az Erős Pista, a pálinka és a liszt, mint kötelező elemek a kunsági konyha esszenciájával ötvözve egy olyan modern fogásban öltsenek testet, amely tiszteletben tartja a tradíciókat, mégis új, izgalmas élményt nyújt. A csapatunk elkötelezett a magyar gasztronómia értékeinek megőrzése és újragondolása iránt, és örömmel osztozunk ebben a szenvedélyben a verseny résztvevőivel – fogalmaztak.

A Krúdy szakácsai ebből főztek 

Kunsági örökség nevű ételük hálóban sült rókagombás báránygerincfilé volt, melyet juhtúróval töltött pikáns kölessajt ropogóssal, káposztás slambuccal töltött házi derelyével és póréhagymás fehérrépa krémmel tálaltak. Ezzel a verseny döntőjében ezüst fokozatú eredményt értek el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában