Nyerhet?

2025.04.08. 06:20

Bíborköd: újra makói lehet az év cukormentes tortája

Nem kóstolhattuk, meg sem nézhettük egyelőre azt a különleges édességet, amivel a makói cukrász, Lawal-Papp Zsófia bejutott a Magyarország Cukormentes Tortája verseny országos döntőjébe – erre a szigorú versenyszabályok miatt nincs lehetőség. A Magyarország cukormentes tortája verseny döntőjében idén is ott van a makói Papp Cukrászda különlegessége, a Bíborköd. Azt viszont már tudni lehet, hogy ez a finomság esélyes a végső győzelemre, Zsófiának ugyanis egyszer már sikerült ez.

- A fekete ribizlinek van egy gyönyörű, bíborszínű árnyalata. A torta innen kapta a Bíborköd fantázianevet – mondta Lawal-Papp Zsófia, a makói Papp cukrászda fiatal cukrásza arról a finomságról, amit idén benevezett a Magyarország Cukormentes Tortája versenybe. Ezt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Ipartestület hirdeti meg immár 14 esztendeje minden évben; idén 18-an jelentkeztek szerte az országból és közülük 5 jutott az országos döntőbe – az egyik a makói Bíborköd.

Magyarország Cukormentes Tortája
Lawal-Papp Zsófia a Bíborköddel került be ismét a Magyarország Cukormentes Tortája döntőjébe. Fotó: Szabó Imre

Egyszer már elnyerték a Magyarország Cukormentes Tortája címet

A Papp cukrászda most negyedik alkalommal indult; volt, amikor különdíjasok lettek, de olyan is, amikor nyertek – akkor ugyancsak Zsófia kreativitásának köszönhetően, a Kikelet nevű finomsággal. A cukrászda egyébként igen népszerű a Maros-parti városban: egy három generációs családi vállalkozásról van szó, amit Zsófia nagyszülei alapítottak. 

– Számunkra fontosak a hagyományok. Vendégeinknek a nagyapám által kitalált süteményekből is készítünk, de – minőségi alapanyagok felhasználásával – mindig kitalálunk újdonságokat is – jegyezte meg. Azt is hangsúlyozta, a diétázókra és a cukorbetegekre is nagyon rég óta gondolnak a kínálat összeállításakor.

A Bíborköd egyelőre titok

A Bíborködöt szívesen megkóstoltuk volna, de még fotót sem készíthettünk róla. Ennek az az oka, hogy a versenyszabályzat tiltja a benevezett finomságok elkészítését és forgalmazását, sőt pontos összetételének ismertetését is, egészen az eredményhirdetésig. Az idei makói cukormentes tortáról mindössze annyit lehet tudni, hogy a fekete ribizli, a tökmag és az angolkrém a fő összetevők, illetve hogy a feketeribizli savanykás ízvilágát fehér csoki édesíti.

– A cél az volt, hogy torta kalóriatartalma a lehető legkisebb legyen. A tökmagot ezért választottam a piskóta elkészítéséhez a szokásos mandulaliszt helyett – árult el egy kisebb titkot Lawal-Papp Zsófia.

Fél év múltán bárki elkészítheti

A versenyről megtudtuk, az első fordulóba a megálmodott torta receptjét kellett beküldeni, illetve fotókat az elkészült termékről, majd elvinni egy darabot a kész termékről – név nélkül, csak sorszámmal megjelölve. A döntőbe jutott torták készítőivel most egy hónapon át konzultálnak az alapítvány és az ipartestület által felkért szakemberek, többek között dietetikusok arról, milyen javaslataik vannak a pályamunkával kapcsolatban, mielőtt a zsűri előtt megsütnék. Eredményhirdetés augusztusban lesz. A győztes torták receptjét aztán megkapják az ipartestületi tagok, fél év múltán pedig nyilvánossá teszik és bárki elkészítheti ezeket.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!