Húsvét

2025.04.19. 12:50

Ha kimaradt a húsvéti sonka áztatása, így mentheted meg az ünnepi asztal főszereplőjét

A húsvéti asztal főszereplője a sonka, éppen ezért nem mindegy, hogyan készült, mennyire zsíros, vagy épp szeletelhető-e rendesen. Adunk néhány egyszerű tippet, hogy idén biztosan jól sikerüljön az ünnepi sonka.

A tökéletes húsvéti sonka titka nem csupán a megfelelő főzősben rejlik, az előkészületeken is sok múlik. A füstölt, nyers húst érdemes már előző este hideg vízbe áztatni úgy, hogy éppen ellepje – így a felesleges sót kiáztatjuk belőle. Másnap friss vízben kezdjük főzni, ízlés szerint fokhagymával, egész borssal és néhány babérlevéllel ízesítve. Ha tarját vagy kötözött készítünk, elég lehet 1-2 óra áztatás is, utána mehet is a fazékba. A megfőtt sonkát érdemes a levében tartani egészen a tálalásig, és a kötöző madzagot csak közvetlenül felszolgálás előtt érdemes eltávolítani. Ezekkel az egyszerű lépésekkel már sokat tettünk a finom végeredményért.

sonka
Az ünnepi sonka helyes kiválasztása is kulcsfontosságú. Fotó: Karnok Csaba

Ne essünk kétségbe, menthető a húsvéti sonka

Bárkivel előfordulhat, hogy elfelejti beáztatni a sonkát. Ha ebbe a hibába estünk, akkor sincs semmi ok az aggodalomra: enyhén ecetes vízben főzzük meg a sonkát – írja a Mindmegette. A gaszro portál szerint, ha a következő „aranyszabályokat” is betartjuk, akkor a húsvéti sonka ízletes emléke hosszan velünk marad.

  • A zsíros réteg megóvja a sonkát a kiszáradástól, ezért ezt nem szabad leszedni róla.
  • Mindig akkora fazékban főzzük meg, amelyben teljesen ellepi a víz.
  • Ne tegyük a kuktába, mert abban hamar kifő belőle a zsír, és a sonka rostjai rágóssá válnak.
  • A főzési idő a nyers sonka súlyától (is) függ, és akár 4-5 óra is lehet. Akkor van kész, ha a beleszúrt villa már könnyen kicsúszik, illetve a csontja kihúzható belőle.
  • A sonkát a levében hagyjuk kihűlni, mert melegen nem lehet szépen (a rostokra merőlegesen) szeletelni, ráadásul a kifőtt nedvességtartalmának egy részét ilyenkor újra magába szívja, így nem szárad ki olyan könnyen.
  • Extra tipp: A visszamaradt főzőlét vétek kiönteni, hiszen sokféle ízletes étel alapja lehet, amelyeket még különlegesebbé tesz a füstös aroma.

Mindennek az alapja a sonka kiválasztása

Bár a húsvéti sonka főzése kulcsfontosságú, ha nem a megfelelő minőségű terméket választjuk, a végeredmény nem lesz az igazi. A Mindmegette videójából megtudhatjuk, mire érdemes figyelni a sonkavásárláskor, hogy az ünnepi étkezés tökeletes legyen.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában