Szegedi hírek

2025.05.20. 06:20

Megnéztük, mit mennyiért adnak a Szegedi Borfesztiválon, van amiért zsebbe kell nyúlni rendesen – galériával, videóval

A Szegedi Borfesztivál gasztronómiai kínálata idén is bőséges és sokszínű. A gasztronómia mellett az emberi gesztusok is emlékezetessé teszik a rendezvényt.

A Szegedi Borfesztivál gasztronómia szempontból is figyelemre méltó esemény, ahol a borok mellett a kulináris élvezetek is középpontba kerülnek. A Széchenyi téren sétálva nemcsak az illatok és ízek csábítanak, de néha megható emberi pillanatok is megérintenek bennünket.

gasztronómia
Gasztronómia minden mennyiségben a Szegedi Borfesztiválon. A szegedi vendéglátósok egymástól sem sajnálják: a Diófa velős pirítósa akkora sláger, hogy Puskás László is átugrott enni egyet. Fotó: Török János

Gasztronómia és emberi gesztusok a Széchenyi téren

A Borfesztivál gasztronómiai kínálatának nyomába eredtünk hétfőn délután a Széchenyi téren, de mielőtt zsírba, koleszterinbe és cukorba fulladtunk volna, egy annyira szép emberi gesztusba botlottunk, hogy a könnyünk kicsordult.

Aki a legelső óta óta itt van: Puskás László

A Szegedi Borfesztivál nemcsak a borokról szól, hanem a kulináris élvezetekről is. Ételt három nagy és több kisebb helyen kínálnak. A Puskás László féle PP Grillnél kezdünk. Puskás meg azzal kezdett, hogy a Délmagyarország egykori főszerkesztőjével, Dlusztus Imrével közösen, ő rendezte az első néhány Borfesztivált, így ő bizony minden évben itt van a rendezvényen.

Zsebbenyúlós, de finom

Puskáséknál a húsételek ára 1800 forint/10 dkg-tól indul, legyen szó sültkolbászról, roston sült csirkemellről, sült oldalról, sertéstarjáról vagy füstölt csülökről. A különleges csemege, a csevaptál, 5 darabos kiszerelésben 5500, míg 10 darabért 8500 forintot kell fizetni. A saslik egységára 4500. A köretek és saláták is fesztiváláron kaphatók: egy adag görög saláta 2500, az édesburgonya 1000/10 dkg, míg a steak- és csónakburgonya egyaránt 900/10 dkg. A rántott csirkemell és a rántott sajt duója 1800-ért vihető. A szerb konyha kedvelőinek is kedveznek: a pljeskavica burger és a tál egyaránt 5000-ba kerül. Az italok ára sem szerény: egy fél literes üdítő 1000, az ásványvíz 800 forint, hogy az 50 forintos betétdíjról már ne is beszéljünk.

Ugyanaz kicsit másképp

A tér másik végén ezek az árak várják a vendégeket: 

  • Sült kolbász kenyérrel, mustárral – 4000 Ft/db
  • Sült hurka kenyérrel, mustárral – 3500 Ft/db
  • Csirkebrassói / Zöldséges csirke – 1400 Ft/10 dkg
  • Csülök Pékné módra / Póréhagymás csülök – 1400 Ft/10 dkg
  • Sült csülök – 1400 Ft/10 dkg
  • Saslik – 1400 Ft/10 dkg
  • Házi savanyúság – 600 Ft/adag
  • Hasábburgonya – 1600 Ft/adag

A velős pirítós a sláger

A klasszikus édesség, a kürtőskalács 2500-3000 forint. A Diófa kicsit eldugott, de legalább nyugodt és csöndes faházánál a velős pirítós a sláger. 1888 forintba kerül. És hogy hogyan készül, azt videónkban elmondja Veres Orsolya, a Diófa egyik vezetője. A velős pirítós egyébként akkora sláger, hogy Puskás László is átugrott enni egyet. Vendégségbe pedig nem illik üres kézzel érkezni, ezért egy jókora adag szuvidált oldalast vitt a diófásoknak.

Közel 10 ezerből megvagyunk

Összességében tehát elmondható, hogy a Szegedi Borfesztiválon egy klasszikus húsos-feltétes menü (például egy sült hús, köret, szósz és üdítő) könnyedén átlépheti a 6000–7000 forintos határt. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában