Éttermi élményeit is elmesélte

2025.05.09. 17:01

Michelin-csillagos séf főzött a Krúdy-ban és azt is megtudtuk mi a kedvenc magyar étele – galériával, videóval

Fine dining menüsor készült pénteken a Krúdy iskola tankonyhájában. Két neves séftől, köztük egy Michelin-csillagos szakembertől lehetett tanulni. A francia konyhafőnököket munka közben arról is megkérdeztük, mi a véleményük a magyar gasztronómiáról.

Az Erasmus+ projekt jóvoltából néhány diák három ország konyhakultúráját tanulmányozhatja helyi körülmények között. A végzős fiatalokból összeállított nemzetközi osztály tagjai 3-3 hónapot töltenek Dániában, Franciaországban és Magyarországon, mindenhol neves séfektől tanulhatják a szakmát. Ezen program keretében a Szegedi SZC Krúdy Gyula Szakképző Iskolában pénteken francia vendégséfek tartottak workshopot a szakoktatóknak és a diákoknak. Az Olaszországban Michelin-csillagos éttermet vezető Bernard Fournier, valamint a franciaországi Bistrot de la Gare tulajdonosa, Laurent Samson egy fine dining ételsort is összeállítottak az Erasmusos francia, dán és magyar diákok közreműködésével. A különleges vacsorán az iskola tanárai és családtagjaik vehettek részt.

michelin
Michelin csillagos séf készítette a Krúdyban a tanárok vacsoráját. Fotó: Karnok Csaba

– Ez a program az oktatóink számára is nagy lehetőség, hiszen ezekkel a neves séfekkel együtt dolgozhatnak a tankonyhán. A közös munka során elsajátított tudást pedig később hasznosítani tudják akár a tanítás során is – beszélt a rendezvény jelentőségéről Elek Sándor igazgató.  

Magyar alapanyagokkal főzött a Michelin-csillagos séf

A Michelin-csillagos Bernard Fournier kedvenc alapanyaga a Mulard kacsamáj - ebből most előételt készített. Mint megtudtuk, a terrine alapanyagát hozta magával, de ezt leszámítva jórészt magyar hozzávalókat használt fel menüsorához, melyben szerepelt házi füstölésű kacsamell és mozzarellás spagettisaláta is. 

Időnként szükség van az alkalmazkodásra. Az itteni hagyma például kevésbé lédús, mint amit én szoktam használni, és hát a vaj sem olyan 

– mosolygott. Hozzátette: ételei közül egyiket sem bonyolult elkészíteni, de szerinte a tökéletes étel 50 százalékban a tálaláson és az asztali elhelyezésen múlik.

A legrangosabb nemzetközi elismeréssel rendelkező séf egyébként sáfrányos rizóttót is készített füstölt lazaccal. 

Bár francia vagyok, 40 éve Olaszországban élek. Szerintem megtanultam ezt jól elkészíteni 

– mentegetőzött viccelődve.

Lássanak világot és vigyék haza a tapasztalatokat

Laurent Samson mindeközben a másik tankonyhában csirke supreme-t, illetve desszerteket készített. Mint mondta, számára nem azért fontos ebben a programban részt venni, hogy kitermelje saját étterme számára az új munkaerőt. 

Hiszek abban, hogy az tesz jót a fiataloknak, ha világot látnak, sokat tapasztalnak és aztán tudásukat hazaviszik a saját országukba 

– fogalmazott. Hozzátette: ő is tud tanulni, egy szakács szakoktató például korábban magyar vacsoraestet szervezett francia éttermében.

A séfek magyar kedvencei: gulyásleves és pálinka

Megkérdeztük a neves séfeket, milyen magyar ételeket szeretnek. Laurent a sort nevetve a pálinkával kezdte, de azért megemlítette a gulyást, a marhahúslevest és a borjúpörköltet is. 

Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba

Nem igazán ismerem a magyar konyhát. Tegnap elmentem egy étterembe és számomra furcsa volt, hogy minden marhaszelet pácolva érkezett. Nálunk a sütési mód és a mellé kínált szósz adja meg a különböző ízeket 

– mondta Bernard Fournier, aki arra a kérdésre, hogy Michelin-csillagos séfként tud-e jót enni étteremben, szerényen csak mosolygott. 

– Szoktam találkozni olyan dolgokkal, amiket nem értek. De nyitott személyiség vagyok, szóval mindent el tudok fogadni – mondta.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!