Tévhitek

2025.06.29. 18:51

Nyáron tényleg hamarabb berúgunk? Meglepő a válasz

Nyáron sokan érzik úgy, hogy egy sör vagy koktél gyorsabban „megüti” őket, ha a napon isznak – de vajon ennek tényleg a nyári meleg az oka? Dr. Philippa Kaye háziorvos szerint a napsütés önmagában nem változtatja meg az alkohol hatását a szervezetben, de a hőséghez kapcsolódó környezeti tényezők – mint például a fokozott izzadás és a kiszáradás – valóban felerősíthetik az ital hatását.

A nyári meleg kiszáradáshoz és túlhevüléshez vezethet – alkohol mellett különösen veszélyes lehet, figyelmeztet a szakértő.
A nyári meleg kiszáradáshoz és túlhevüléshez vezethet – alkohol mellett különösen veszélyes lehet, figyelmeztet a szakértő. Fotó: Shutterstock

Alkoholfogyasztás a nyári melegben

A nagy melegben ugyanis szervezetünk sok folyadékot veszít, és ha nem pótoljuk megfelelően, kiszáradunk. Ez pedig befolyásolja a közérzetünket és azt, hogyan reagálunk az alkoholra. Így bár technikailag nem a napsütés „részegít meg”, a környezet és a testünk állapota igenis szerepet játszik abban, hogy könnyebben érezzük magunkat spiccesnek a tűző napon.

A doktor szerint fontos odafigyelni az alkoholbevitelre hőség idején. A legjobb, ha kerüljük az alkoholt, vagy legalábbis mértékkel fogyasztjuk, sok víz és fényvédelem mellett. Ne feledjük, a napszúrás tünetei – fejfájás, szédülés, izzadás, görcsök – könnyen összekeverhetők az italozás utáni tünetekkel.

A legfontosabb tanács: ne feledd, a hőség alatt nemcsak a nap, hanem az ital is veszélyes lehet, különösen együtt. A nyári bulik alatt is figyelj tested jelzéseire, és inkább maradj hidratált, mint kiszámíthatatlanul másnapos!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában