Furcsa desszert

2025.06.15. 12:16

A legszokatlanabb falunapi édesség: elképesztő, mi került a kókuszgolyóba – galériával, videóval

Öttömösön idén is megrendezték a hagyományos Spárgafesztivált. A spárga köré szervezett szombati eseményen több mint harmincféle étel készült az egészséges zöldségből.

A spárgaszezon minden évben április közepétől június elejéig tart. Bár hazánkban bőven terem, ráadásul főleg Csongrád-Csanád vármegyében, a közel 3000 tonnás éves termés túlnyomó része exportra kerül, mert itthon még mindig nem sikerült megkedvelnünk. Pedig a spárga az egyik legkorábban megjelenő tavaszi zöldségféle, amelyet nemcsak különleges íze, hanem kedvező élettani hatásai miatt is érdemes beilleszteni az étrendbe. És hogy erre mennyi lehetőség van, azt minden évben bebizonyítják Öttömösön, ahol a Spárgafesztivál részeként rengeteg ízletes fogást készítenek belőle.

spárga
Spárga került minden finomságba az öttömösi fesztiválon. Fotó: Karnok Csaba

Harmincféle étel készült 5 mázsa spárga felhasználásával

Szombaton a művelődési házban már hajnal óta szorgoskodtak az asszonyok. Vargáné Dobó Jolán vezetésével spárgapuffancsot és sajttal, sonkával töltött, kelt tésztás spárgapizzát – bár mi inkább töltött lángosnak neveznénk – sütöttek. Több mint 8 órán át dolgoztak csak ezzel a két fogással, emellett azonban közel 30 más finomság is elkészült, hogy délután 3 órára, amikor a kóstolójeggyel érkező tömeg megérkezik, mindenki megtapasztalhassa, milyen ételeket lehet ebből a zöldségből készíteni.

– Nagyjából 5 mázsa spárgát használtunk fel, amit a nyugdíjasok hetekig pucoltak. Mellé 1200 tojást és rengeteg lisztet – sorolta a legnagyobb mennyiségben fogyott alapanyagokat Jolán, aki, miközben felügyelte az ételkészítést, arra is gondot fordított, hogy mindenki egyen is munka közben. Hozzátette: a recepteket nagyjából 10 fő állította össze, elkészítésükben azonban több mint 20 asszony vett részt.

Spárgapörkölt és spárgás kókuszgolyó is volt

– A spárga jó alapanyag, sósan és édesen is el lehet készíteni és nincs vele sok munka. Minden évben van olyan étel, amit újonnan mutatunk be, idén legalább tíz olyan volt, amit a korábbi években még nem készítettünk – mesélte. A hosszú asztalokra felpakolt fogások között egyébként viszonylag kevés volt hagyományosnak mondható. A rakott spárga, a krémleves és a már említett, olajban sült tészták  mellett olyan különlegességeket is láttunk, mint a spárgapörkölt, spárgás töltött paprika, spárgás rántott kelkáposzta, illetve olyan édességeket is, mint a spárgás őznyelv, torta vagy kókuszgolyó. De készült ivólé és pálinka is spárgából.

Az ételekért, melyeket egyébként zsűri is értékelt, már fél órával a nyitás előtt is hosszú sorok álltak a tűző napon. Aki nem talált volna oda, azt fúvósok és mazsorettek vezették a rendezvénytérről a helyszínre. Délután a jóllakott közönséget kulturális és gyermekprogramokkal szórakoztatták, este pedig Irigy Hónaljmirigy koncerttel, tűzijátékkal és utcabállal zárult a fesztivál.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában