2025.06.22. 10:30
Van egy régi legenda az Alföldön, Makón borral és lángokkal emlékeztek meg róla – galériával, videóval
Szekszárdi cabernet lett idén Makó bora – derült ki a Hagymatikum előtt tartott hétvégi, két napos rendezvényen. A Szent Iván-éji borzsongáson persze nem csak pincészetek finomságait lehetett kóstolni: voltak családi és gyerekprogramok, tartottak kézműves vásárt és a hagyományos tűzugrás sem maradt el.
– Nagyon jó érzés, hogy édesapámról ilyen kedves módon emlékeznek meg. Nagyon szerette Makót és szerette, sőt készítette is a finomabbnál finomabb borokat. Boldog vagyok, hogy így mindenki szívében tovább élhet – mondta Sarró Zsuzsanna, a hétvégi makói Szent Iván-éji borzsongás zsűrijének egyik tagja. A bornapok fődíját ugyanis az ő édesapjáról, a két esztendeje elhunyt Sarró Mihály borlovagról nevezték el. Zsuzsanna egyébként elmondta, hogy bár idén kevesebb borászat képviseltette magát a rendezvényen, mint a korábbi hasonlókon, a felhozatal nagyon változatos volt. A finom italokat természetesen hagyományos módon, kóstolással ítélték meg, s természetesen számított a nedű tisztasága, színe, illata, zamata és összbenyomása is.

A Szent Iván-éji borzsongás sokszínű rendezvény volt
A hétvégén az év legrövidebb napjához közeledve, pénteken és szombaton tartották meg a Szent Iván-éji borzsongás nevű programot, ami azonban több volt, mint borfesztivál. A Hagymatikum fürdő előtt, a Makovecz téren felállított standokon nemcsak neves pincészetek kínálták a boraikat, de makói és kistérségi kézművesek, termelők is árulták a portékáikat. Családi és gyerekprogramokat ugyancsak szerveztek, este pedig mindkét nap koncert, illetve táncház várták az érdeklődőket. Szombaton természetesen a hagyományos tűzugrás sem maradhatott el.
Ami pedig a zsűri döntését illeti, idén Makó bora, azaz a Sarró Mihály-bordíj nyertese a Schieber pincészet szekszárdi patina cabernet franc-ja lett. A versenyre az Ezerjó borkereskedés nevezte be, amelynek Makón van egy közkedvelt vinotékája – ezért vettek részt a rendezvényen.
Ez a Borzsongás estéje volt Makón
Fotók: Szabó ImreA borhoz nem kell érteni – a szakértő megítélése is szubjektív
– Ez egy illatban és ízben is harmonikus, jól elkészített bor. A pincészet büszkesége – mutatta be a győztes tételt Hegyes Lilla, az Ezerjó gasztronómiai képviselője. A cég egyébként a szülei vállalkozása. Szerinte egyébként nehéz megmondani, mitől jó egy bor – a szakértő megítélése is szubjektív. A rendezvényről pedig úgy vélekedett, nagyon jól szolgálja a kulturált borfogyasztás célját.
– Vannak, akik nem szívesen fogyasztanak bort, mondván, nem értenek hozzá. De a borhoz nem érteni kell: kóstolni kell, beszélgetni kell róla, aztán mindenki választhat az ízlése szerint – jegyezte meg.