Ennyiért még nem ettél

2025.06.23. 16:50

Hatalmasat hibáztunk! Van steak 37 ezer forintért is Szegeden

Szegeden is elérhető a csúcsgasztronómia. A wagyu a legdrágább fogás, amit jelenleg étlapon találni a városban. Korábban a Tiszavirág volt a csúcstartó, de most két másik étterem viszi a prímet.

Sajnálatos hiba csúszott korábbi, a legdrágább szegedi fogásokról készült cikkünkbe. Hála kedves olvasóinknak, akik lelkesen kommenteltek cikkünk alatt, kiderült, tévesen állítottuk, hogy az újjáéledt Tiszavirágban adják Szeged legdrágább éttermi fogását. Több helyen is lehet ennél drágábban enni. Mindenhol a wagyu a legdrágább.

wagyu
Wagyu steak Szegeden: a híres japán marhahús most már három étteremben is az étlap legdrágább fogása. Illusztráció: Shutterstock

Luxus a tányéron – ezek Szeged legdrágább ételei

Szegeden is van, ahol nemcsak a gasztronómiai élmény, de az ár is az egekbe szökik. A város legdrágább fogásairól korábban úgy gondoltuk, hogy a Tiszavirág étterem viszi a prímet, ám a legújabb étlapok tanúsága szerint legalább két másik hely is versenyre kelhet a csúcsgasztronómia árával. A John Bull Pub és a Famous Steakhouse is kínál olyan prémium steaket, amely bőven meghaladja a Tiszavirág luxusételének árát.

Wagyu uralja a szegedi étlapokat

A Tiszavirágban 19850 forintért kínálják a legdrágább fogást, de most úgy tűnik, ez már „csak” a dobogóra lenne elég. A John Bull Pub Szeged étlapján a legmagasabb ár egy hátszín steak (japán wagyu A5) wasabis szójaszósszal, parmezános-rozmaringos pirított burgonyával és sült paprika salátával nevű fogás mellett szerepel, ami 21 ezer 880 forint. A wagyu húsa híresen omlós, márványozott, és egyedi ízvilága miatt világszerte prémium termékként tartják számon.

Ők is előzik a Tiszavirágot

A másik vetélytárs a Famous Steakhouse, ahol szintén megtalálható egy különleges wagyu steak. A Famous kínálatában a japán wagyu A5 ára 37 ezer forint. Az étlapok egyértelműen jelzik: a wagyu a legdrágább fogás Szegeden.

Masszírozzák a marhát

A wagyu (vagjú) szó szerinti fordításban azt jelenti: japán tehén. Az évezredeken igásmarhaként használt állat húsát csak a 19. század második fele óta fogyasztják a japánok: ekkorra pedig kialakult a húsának az a speciális szerkezete, ami miatt ma olyan nagy becsben tartják a gasztronómiában. A zsírja ugyanis nem egy elkülönült rétegben rakódik a húsra, hanem átszövi azt. A wagyu marhák gondozása elsőre mindenkit meghökkent: a napjainkban is ápolt hagyomány szerint a szarvasmarhát sörrel itatják, utóbbiból nyáron állítólag egész tetemes mennyiséget (ezzel fokozzák a marha étvágyát a nagy melegben). A Japánra jellemző egyenetlen terepviszonyok miatt pedig az izomgörcsök megelőzése érdekében masszírozzák is az állatokat, valamint szakéval – vagy más források szerint rizsborral – permetezik őket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában