Csúcsgasztronómia

2025.07.05. 12:50

Három szegedi étterem is szerepel az ország TOP 100-as elitjében

Idén is rangsorolta Magyarország éttermeit hazánk legrégebbi étteremkalauza. A Dining Guide 2025 rangsorban három szegedi vendéglátó is helyet kapott a TOP 100-ban.

Bár még nem jelent meg a Dining Guide 2025-ös kiadványa, már megrendezték az Év Étterme díjátadó gálát a Várkert Bazárban. Így derült ki, hogy a 100 legjobb magyar étterem között idén három szegedi is van.

Dining Guide 2025
A Dining Guide 2025 kiadványba bekerült Kapca x Rézhárs Bisztró tulajodnosa szerint a titok, hogy azt nyújtják, amit ők is elvárnának. Fotó: Török János

Három elismerés az Alkimistának

A legelőkelőbb helyezést az Alkimista Kulináris Műhely érte el: 34. helyével országos viszonylatban is kiemelkedőnek számít, ezzel ráadásul bekerült a TOP 10 vidéki étterem közé. Katkó Kriszta butikéttermét ráadásul az ország 4. legfenntarthatóbb éttermének is megválasztották, illetve átvehette az Év progresszív magyar konyhája elismerést is. Az Alkimista egyébként hihetetlen sikertörténetet tudhat magáénak: lapunk egykori újságírója egy családi vállalkozás, egy kávézó révén csöppent bele a vendéglátásba, majd szakács végzettséget szerzett és 2018-ban megnyitotta francia mintára alapított, 16 férőhelyes miniéttermét a belvárosban. Az Alkimista gyorsan bekerült a szakmai köztudatba: a Dining Guide listán évről évre lépkedett előre, 2022-ben pedig Michelin-tányért is kapott.

Michelin-tányéros helyet is megelőzött a belvárosi reggeliző

A Rudi&Fickót a Dining Guide a 73. helyre rangsorolta, mely ezzel egyben az ország 28. legjobb vidéki étterme lett. A reggelizőként és étteremként is funkcionáló vendéglátóhellyel kapcsolatban azt írták: péksége országos szinten is kiemelkedő.

– A vidéki TOP éttermek között van két Michelin-csillagos és több tányéros is, sőt van olyan is ezek között, amelyet megelőztünk. Nagyon büszkék vagyunk tehát erre az eredményre, mely ráadásul abszolút szakmai elismerés – fogalmazott Mucsi Nándor János tulajdonos, aki szerint ez is mutatja, hogy Budapesten kívül egyre jobb éttermek vannak. Hozzátette: szerinte kizárólag jó étellel ma már nem lehet a TOP 100-ba kerülni: felszolgálástól a konyhatechnológián át a megteremtett atmoszféráig sok minden más is számít, amikor a Dining Guide felállítja a szakmai sorrendet.

Fotó: Rudi&Fickó

– A Rudi&Fickó mostanra a főváros számára is ismert vendéglátóhely lett, sőt kaptunk már megkeresést, hogy nyissunk éttermet más városokban is. Ezt azonban egyelőre még nem tervezzük, hiszen Szegeden is van még mit tenni – mondta a tulajdonos, aki elárulta: egyrészt bővítik majd a belső teret, másrészt jövőre fagylaltozójukat is elindítják.

A Guide egyébként megemlíti a kiváló minőségű pizzájukat is, mellyel kapcsolatban a tulajdonos a Délmagyarországgal osztotta meg először a hírt: a szegedi étterem megszerezte az AVPN-díjat. A világon mindössze 1154 étterem van, mely birtokolja a Tradicionális Nápolyi Pizzák Szövetségének minősítését, mely igazolja, hogy valódi nápolyi pizzát sütnek. Magyarországon a Rudi&Fickón kívül két fővárosi és egy pécsi vendéglátó kapta még meg ezt a díjat.

A Kapcát immár bisztróként helyezték fel a TOP100-as térképre

Szeged harmadik legjobb vendéglátóhelye mindössze egyetlen hellyel maradt le a Rudi&Fickó mögött. A Kapca x Rézhárs Bisztró a 74. az országos rangsorban, a vidékiben pedig a 29. Balla Máté tulajdonos úgy fogalmazott, nagyon büszke erre az eredményre, hiszen 36 ezer étterem működik az országban, így a TOP 100-ba bekerülni hatalmas dicsőség.

– Az esik különösen jól, hogy észrevettek bennünket a fővárosból is – fogalmazott. Mert bár eddig is benne voltak a kiadványban, eddig burgerezőként tartották őket számon. Idén viszont már bisztróként kapták az értékelést.

A családi vállalkozásban, melyben öccse, Balla Imre a konyhafőnök, azt mondják, csupán annyi a cél, hogy jó szolgáltatást és jó ételeket adjanak. Fogásaik közérthetők és folytonosan változó étlapjukon mindig van főzelék, mely a közétkeztetésnek köszönhetően méltánytalanul negatív megítélés alá esik. Hogy lehet jól is csinálni, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy ez mindig az egyik legnépszerűbb fogásuk.

– Azt nyújtjuk, amit mi is elvárnánk vendégként. Ezért van saját kertünk, ahol megtermeljük a zöldségeket és ezért sütjük magunknak a kenyeret és a hamburgerzsömlét. Mert amit mi szeretnénk, olyat és olyan minőséget nem találtunk, amikor elindultunk – magyarázta Balla Máté. De minden más alapanyaggal is hasonló gondossággal járnak el: vallják, hogy annak a lehető legkevesebb kézen kell átmennie, mielőtt a vendég tányérjára kerül ételként.

A legrangosabb szakmai elismerés

A Dining Guide 2005 óta adja át díjait, így a legrégebbi étteremkalauzként tartják számon Magyarországon. Idén 550 hazai éttermet teszteltek, így állt össze a rangsor, mely nem a nemzetközi mezőnyhöz, hanem a hazai valósághoz viszonyít, és épp ezzel válik hitelessé mind a vendégek, mind a szakma szemében. Az értékelési rendszer elsődleges célja segíteni a vendégeket a tudatos választásban. A pontszámokon túl kulcsszavak és részletes információk is segítik az eligazodást, figyelembe véve az éttermek saját ígéreteinek teljesítését és a vendégélmény komplexitását.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában