Kivirágzott Szeged

2019.09.20. 18:14

Így neveld a rózsáidat

A Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatala előtt berobbantak a rózsabimbók, József Attila szobrát gyönyörű sárgarózsa-tenger veszi körül.

Tóth Zoltán

József Attila szobra szó szerint a virágkorába lépett. Fotó: Tóth Zoltán

A legtöbb virágra ilyenkor már nem számítunk, mert beköszöntött az ősz, így különösen jóleső érzés, hogy a városban még lehet látni ilyen csodákat. A rózsafélék egyébként eredetileg Ázsiában őshonosak, és helyes gondozással tavasztól ősz végéig folyamatos virágzásra késztethetjük őket.

József Attila szobra szó szerint a virágkorába lépett. Fotó: Tóth Zoltán

A legtöbb rózsát tavasszal kell metszeni, még a vöröses kis hajtások megjelenése előtt. Az elszáradt, gyenge töveket mindenképpen le kell vágni. A befelé forduló új ágakat is érdemes lemetszeni, hogy a belső tövektől ne zárják el a napfényt. A feltűnően vékony, sokszorosan elágazó töveket is érdemes megmetszeni, mert ezek satnya virágokat hoznának. A metszést éles késsel, ollóval végezzük, érdemes kesztyűt húzni hozzá. A továbbiakban csak arra kell figyelni, hogy ha egy rózsafej elnyílik, majd elszárad, akkor az élettelen rózsafejet metsszük le, hogy a növény ne pazaroljon energiát, más részein gyorsabban tudjon fejlődni. A rózsa illata egyébként az eredményesebb tanulást is segíti, de nemcsak ébren, hanem az ember álmában is – olvasható a Science című amerikai tudományos folyóiratban. Talán olvasták a cikket, akik az SZTE Rektori Hivatalához ezt a virágot rendelték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!