Fokhagyma

2019.09.13. 21:06

Lelén még él a fokhagyma hagyománya

Ma már Maroslelén alig 20-25 gazda foglalkozik aktívan fokhagymatermesztéssel. Fokhagymanapot rendeztek a falunapok nyitányaként, kóstolni is lehetett a finomságokból.

Szabó Imre

- Ma már Maroslelén alig 20-25 gazda foglalkozik aktívan fokhagymatermesztéssel – árulta el nekünk Csordás Csaba, a falunapi programsorozat nyitányának is tekinthető fokhagymanap és mezőgazdasági kiállítás szervezője. A községi sportcsarnokban tucatnyi termelő, a helyi gazdakör, a vadásztársaság, illetve agrárvállalkozások mutatták be, mit és hogyan termelnek – a finomságokból kóstolni is lehetett.

Csordás Csaba ízelítőt mutat az idei termésből a maroslelei fokhagymanapon. Fotók: Szabó Imre

Lelén most 60-80 hektár a fokhagyma termőterülete, de fogyatkozóban van. Ugyanakkor itt még mindig népszerű az eredeti, igazi magyar fajta. Bár a fejek kisebbek, mint a külföldieknél, beltartalmi értékük magasabb és az időjárás viszontagságait is jól tűrik. Erre idén szükség is volt, hiszen húsvétkor öntözni kellett, a betakarítás idején meg szakadt az eső. Szálasan, csomóban 5-600 forintért tudják értékesíteni, a darabolt ára – kiszereléstől függően – 400-1000.

A fokhagymanapon életműdíjat kapott két idős gazda, Makra Ferenc és Katkó Sándor. Az önkormányzat idén díszpolgári címet nem adott ki, de Maczelka Lászlót kitüntették a Maroslele községért címmel – ő a gombfoci lelkes szervezője a faluban. A pénteki nap a Kiscsillag zenekar koncertjével zárult, szombaton térségi gazdatalálkozót, vasárnap pedig motorostalálkozót rendeznek Maroslelén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!