Kisvasút

2019.10.09. 18:15

Ásotthalmon az iskola tornaszobája az egykori állomásépület

Tudta, hogy egykor kisvasút kötötte össze Szegedet a tanyavilággal? Két vonalon működött, a fejlesztés révén új falvak jöttek létre – például Domaszék.

Kancsár Tímea

Az egykori vasútállomás, ami a domaszéki tanyavilágot és Szegedet kötötte össze, ma emlékmúzeum. Ott készült ez a kép a régi kisvasútról. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

 

Sok fiatal nem is hallott még róla, hogy működött itt Szegeden, és a várost ölelő tanyás térségben egy rendkívüli jelentőségű kisvasút. Diesel-elektromos mozdonyok biztosították, hogy az emberek a tanyákról bejussanak a városba. Két vonalon működött: a déli Szeged–Mórahalom-Ásotthalom–Halastelki iskola között, az északi pedig Domaszék-Zákányszék-Ruzsa érintésével egészen Pusztamérgesig a megyehatáron fekvő településig. A vasútvonalak többségével ellentétben nem teher-, hanem elsősorban személyszállításra hozták létre, melynek mind a megépítését, mind az üzemeltetését Szeged városa finanszírozta. A tömegközlekedés fejlesztése révén falvak jöttek létre a Szeged környéki tanyavilágban, így például Domaszék is.

Cikkünket keresse a csütörtöki Délmagyarországban!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!