Bemutatták a Távszemet

2019.10.25. 17:00

Mások szemével láthatnak – mobilapplikáció segíti a látássérülteket

Távszem néven hoztak létre hazánkban egy olyan mobilos alkalmazást, mely például a vásárlás, mosás, öltözködés során segíti a látássérülteket. Szegeden is bemutatták.

Kiss Anna

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége egy uniós projekt segítségével Távszem néven indított applikációt a gyengén látók megsegítésére. Az alkalmazást pénteken mutatták be a Szent-Györgyi Albert Agórában, ahová számos olyan intézményt is meghívtak, ahol nap mint nap megfordulnak látássérültek, így például a kormányhivatalt, az önkormányzatot és az egyetemet is. Egy üzletlánc is képviseltette magát, hiszen az applikáció egy bevásárlás során is sokat segíthet, például az árak és a termékek összetevőinek megállapításában.

Az app megalkotásakor saját életükből merítettek a szövetség tagjai, arra törekedtek, hogy 24 órás segítséget adjanak a sorstársaknak. Például az utcatáblák leolvasásában, különféle dolgok megtalálásában a szobában, vagy éppen megtudni, honnan érkezett egy levél, mit is tartalmaz egy konzerv, de akár a víz- és villanyóra leolvasásában is. Az applikáció létrehozói elmesélték, Csongrád megyében él egy látássérült bácsi, aki korábban sosem használt okoseszközt, viszont most megtanulta a program működését, és már abban is kért segítséget, hogy számolják meg neki, hány tyúk van az udvarán. Másvalaki almát szedett, paradicsomot válogatott, illetve zoknit párosított a Távszem segítségével.

Ehhez nem kell mást tenni, mint letölteni a programot az okostelefonra, regisztrálni rajta, majd ha segítségre van szükség, az operátori központot felhívni, ahol az operátor a sérült telefonjának kameráján keresztül lát mindent. Így tud olvasni, megszámolni és megkeresni tárgyakat. A hívások 30 napig visszahallgathatóak, így például ha egyből nem tudott valaki egy bankszámlaszámot leírni az utaláshoz, bármikor lejátszhatja újra a beszélgetést. Fontos, hogy navigációra nem használható az app, de ha valaki eltéved, segít hazatalálni. Emellett könyvet se lehet vele olvasni, hisz egy beszélgetés maximum 20 perc lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!