2025-re az iparban a munka 45 százalékát robotok végezhetik el

2019.10.19. 14:50

Nyakunkon a negyedik ipari forradalom

Ma munkaerőhiánnyal küzdünk, de a munkavállaló-mentes világ felé haladunk. A prognózisok szerint 2025-re az ipari munka 45 százalékát már robotok végzik el – mondta Molnár Szilárd. A szakértő szerint a mai fiataloknak életük során akár 20 munkahelyváltással is számolniuk kell.

J. Z.

Molnár Szilárd: A legnagyobb veszély az, ha valaki kimarad a digitális világból. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba [email protected]

Jönnek a robotok, és a legtöbb munkahely nincs biztonságban. Nemcsak a fizikai dolgozók rutinszerűen ismétlődő feladatait vehetik majd át az egyre korszerűbb gépek, hanem a szellemi dolgozókéit is. Például a titkárok, könyvelők, banktisztviselők munkáját egyre inkább robotok végzik majd. A jogászok sincsenek biztonságban. Az intelligens algoritmusok segítségével bármilyen jogesetet fel tudnak tárni és pillanatok alatt megoldani – hangsúlyozta Molnár Szilárd. A Digitális Pedagógiai Módszertani Központ szakértője a kamara vállalkozói napján arra emlékeztette a közönséget, hogy az észt bíróságokon már azzal kísérleteznek, hogy miként tudnák algoritmusokkal felváltani a vállalati jogászokat.

Brókerek helyett szoftverek tőzsdéznek

A világ tőzsdéin már a pénzügyi tranzakciók több mint 70 százalékát szoftverek végzik. Egy Szlovákiában készült kutatást is idézett a szakértő: 2030-ra a munkavállalók több mint a felét érinti majd az automatizáció. A gyári munkahelyek akár 25 százaléka, a szállítási-raktározási munkahelyek 22 százaléka szűnhet meg az évtized végére, de még a közigazgatás sem ússza meg az automatizációt. Ott akár 18 százalékkal csökkenhet a foglalkoztatottak száma.

Molnár Szilárd: A legnagyobb veszély az, ha valaki kimarad a digitális világból. Fotó: Karnok Csaba

A robotokat kellene adóztatni

A korszakváltás Magyarországon sem marad el: egy másik felmérés szerint a következő évtizedben körülbelül egymillió állampolgárt érint majd az automatizáció. A gyártási folyamatok döntő többségét gépek vehetik át – mondta Molnár Szilárd. Egyre több embernek kell majd megbarátkoznia azzal, hogy a jövőben robotok vagy algoritmusok lesznek a munkatársai. Egyes közgazdászok ezért már abban gondolkodnak, hogy nem a munkát, a munkavállalót, a hús-vér embert, hanem a futószalag mellé telepített robotokat kellene megadóztatni, másképpen nem lehet majd fenntartani a szociális ellátórendszereket.

A digitális iskoláé a jövő

– Csak az oktatással védhető ki az automatizálás kedvezőtlen hatása – folytatta a szakértő. Az új digitális világban a karrierváltás egyre gyakoribb lesz. Egy fiatalnak arra kell felkészülnie, hogy élete folyamán akár 20 alkalommal is munkahelyet kell majd váltania, ezért a kreativitásra és a kísérletezésre kellene a iskolákban építeni, nem a poroszos, frontális oktatásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!