Jegyzet

2022.12.29. 15:30

„Legyen hó”

Koós Kata

Gyerekkorom néhány tele máig nagyon élénken él az emlékezetemben. Kicsi voltam, amikor Erzsébet napján egy kedves rokont mentünk a családdal köszönteni a belvárosba. A vendégség ideje alatt annyi hó esett, hogy hólapáttal kellett kiszabadítani a kocsit a parkolóból. Másnap alig vártam, hogy induljunk szánkózni a vértói dombra. Ott tanultam korcsolyázni is. 12-13 éves lehettem, amikor annyira befagyott a tó, hogy a környék apukái korcsolyapályát lapátoltak a fagyott víztükrön. Magam is édesapámmal mentem oda, az első, bizonytalan siklások közepette ő fogta a kezemet. Csodálatos emlékek ezek, amelyek tízéves unokaöcsémnek már-már meseszámba mennek. 

Noha ki nem állom a hideget, az idei ünnepnapok időjárása bennem is a csalódottság érzését hevítette. Már-már évszakidegen volt a varjak károgása, sokkal illőbb lett volna a 13-14 fokban a széncinegék „nyitnikék” dallama. Ezen merengve egy másik gondolat hasított belém. A világ legfinomabb baracklekvárja. Számomra két fontos feltétele van: hogy a gyümölcs szüleim kertjében teremjen, és édesanyám készítse a lekvárt. Már csak pár üveg van belőle, és sejthetően jövőre sem készülhet jelentős utánpótlás. 

A Sipos József növényorvossal folytatott beszélgetésem alapján nem sok jóval kecsegtet az idei tél sem a kertművelők számára. Tartós mínuszok híján könnyedén áttelelnek a növények károsítói, és az enyhe időben ismét idő előtt kezdhetnek rügyezni a fák, a gyenge hajtásokat pedig a később várható, erős fagy teljesen elpusztíthatja. Ráadásul hó nélkül alacsonyabb lesz a talaj víztartaléka is, ami jövő nyáron okozhat problémát. 

Nemrég egy barátnőmnél vendégeskedtem, akinek kislánya éppen egy animációs filmet nézett. A napsugarak tavaszias lendülettel törtek át a nappali ablakán, miközben a főhős azt énekelte: „legyen hó!”. Magam is ezt kívánom a tél hátralévő részére.

 

Címkék#jegyzet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában