Helyi érték

2023.05.26. 13:53

Bátorságot adnak és tiszteletet parancsolnak a szentesi hősök nevei

Majzik Attila

Édesanyákat, édesapák, fiúkat és nagyszülőket jelenítenek meg a szobrokon álló nevek. Fotó: Majzik Attila

Katonai tiszteletadással hajtottak fejet a hősök előtt Szentesen, koszorúzással és gyertyagyújtással emlékeztek meg az első és második világháborúban elesett katonákra és civilekre az emlékműveknél.

Az Erzsébet téri parkban 1926 óta őrzi szobor az első világháborúban elesett szentesi hősök emlékét: a szobor talapzatán a „Nagy háborúban” eltűnt, elesett, fogságban szerzett betegségben meghalt szentesi katonák nevei olvashatók. Rájuk Szabó Zoltán emlékezett: a polgármester kiemelte, soha nem feledhetjük azokat, akik küzdöttek és mindenüket odaadták a hazáért.

Ezen emlékművek olyan helyszínek nekünk, amelyek bátorságot adnak és tiszteletet parancsolnak. Szentes városa sokat áldozott emberveszteségben a háborúk alatt: a szobrokon álló nevek édesanyákat, édesapák, fiúkat, nagyszülőket jelenítenek meg. Életüket adták azért, hogy mi most itt állhassunk. Pótolni nem lehet őket, de becsülettel és tisztességgel adózhatunk az emléküknek

 – zárta szavait a polgármester.

A Kiss Bálint Református Általános Iskola diákjainak műsora és az Erzsébet téri emlékmű megkoszorúzása után a résztvevők a Széchenyi-liget bejáratához vonultak. Az ott álló, II. világháború áldozatainak emlékműve címet viselő alkotás a csongrádi szobrászmester, Máté István alkotása. A gránit talapzaton a mintegy 700 szentesi elhunyt neve olvasható, míg felette az északi oldalon fegyvertelen katonák állnak, déli oldalán tömegsírfigurák láthatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!