Itt állították az ország első holokauszt emlékművét

2019.10.27. 20:20

28 embert temettek ide 1974 óta: séta a szentesi izraelita temetőben

A Szentesi Vendégszeretet Egyesület októberi Körséta programjában szombaton – halottak napja tiszteletére – temetői sétát szervezett a Sopron sori izraelita sírkertbe. A helyszíni kalauz Stern Sándor ügyvéd és Baranyi László kőfaragó, a temető gondnoka volt, közel ötvenen vettek részt a rendezvényen.

Imre Péter

Temetõi körséta a szentesi izraelita temetõben, rózsaszín ingben a kalauz, Stern Sándor. Fotó: Imre Péter.

Fotó: Imre Péter

– A Szentesi Vendégszeretet Egyesület 10 éve szervez városi körsétákat havonta, halottak napjának közeledtével mindig temetőkbe látogatunk el, ezúttal az izraelita sírkertbe, ahol még nem voltunk – mondta Matkócsik Pál Ferenc elnök. Temetői körsétákat 2015-től tartanak.

 

Az 1928-ban épült ravatalozó előtt gyűltek az érdeklődők, legalább ötvenen indultunk a sétára, kalauzunk Stern Sándor ügyvéd és Baranyi László kőfaragó, a temető gondnoka, rendben tartója volt. 1974 óta látja el ezt a feladatot, azóta 28 embert temetett. Összesen 1100-an nyugszanak a sírokban, külön elkerített részen a vezető réteg, a kohaniták képviselői, mintegy hatvanan. A szentesi zsidóság a II. világháború miatt szűnt meg.

Megtudhattuk: az ország első holokauszt emlékművét 1947-ben itt állították a visszatérők, azóta – bár többször felújították – elég rossz állapotba került, a márvány kopása miatt a betűket nem lehet újra kifesteni, új emlékművet kellene állítani, lehetőleg fekete svéd, vagy rodéziai gránitból.

– Hatmillió forintba kerülne, ígéret van, hogy lesz rá pénz és gránitból örök életű lenne – közölte Baranyi László. Arra is felhívták a figyelmünket, hogy az első, még a 19. századi, az 1876-os pestisjárvány idejéből származó sírkövek a mózesi törvénytábla, a tízparancsolat kövének hagyományos formáját követik, és a felirat héber, vagy német nyelvű. Minden évben egyszer, amikor a holokauszt áldozataira – a szegváriakkal együtt több mint 400 név szerepel az emlékművön – emlékeznek, nyitja meg kapuit az izraelita sírkert – tette hozzá Stern Sándor. Az ő családja is érintett a soában: édesanyja 3 fiútestvére Ukrajnában halt meg munkaszolgálatosként, a szülei pedig a bergen-belseni haláltáborban.

Az is kiderült: az első szentesi, akit elhurcoltak Gunst Sándor vaskereskedő volt, akit azért említünk külön, mert az ismert humoristának, Galla Miklósnak a nagyapja. Sokan sok kérdést tettek fel a séta, a túra során, Stern Sándor meg is jegyezte: – Megható, hogy ennyien eljöttek és érdeklődtek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!