A módszer hasonló, az indíték szinte ugyanaz

2019.09.24. 17:20

A múlt század elején sem voltak másabbak az utcai rablások

Idén is számos embert támadtak meg a nyílt utcán, volt, hogy fényes nappal. Mint megtudtuk, a múlt század elején sem volt másabb egy utcai rablás.

A szombatról vasárnapra virradó éjszakán T. János iparost a Liliom- utcában két ismeretlen ember a földre teperte és elrabolta huszonnyolc korona készpénzét.

-kezdődik a Délmagyarország 1912. szeptember 24. számában egy cikk. Idén is számos alkalommal rontottak gyanútlan emberekre a rablók, akiket a rendőrség el is kapott. Sőt, olyan is történt, hogy a bűncselekményt fényes nappal követték el. Különbség nincs, az indíték túlnyomó részt a pénz. 1912-ben T. János iparost találta meg másodmagával egy rabló, akit letepertek. Íme az akkori hír:

Az egyetlen különbség talán a közlésben keresendő. Ha valaki csak gyanúsított volt, attól még megírták a teljes nevét, és egyedül az áldozatot illette meg az, hogy a vezetéknevét lerövidítsék. Tilli Ferenc szabósegédről így az egész város megtudta az újságból, hogy mit tett.

A pénz, amit elloptak, az a 28 korona egyébként egész nagy összeg volt. Összehasonlításképpen, egy Délmagyarország napilap volt akkoriban 10 fillér. Egy korona 100 fillért ért, egész éves előfizetésért pedig vidéken kértek el 28 koronát. A legfontosabb, egy kiló kenyér ára pedig 19 fillér körül alakult azokban az években.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!