Egyedülállóan biztonságos a Toyota Prius

A Prius az Euro NCAP utasbiztonsági tesztjei alapján 5 csillagos értékelést kapott. Az elismerés értékét tovább növeli az a három első helyezés, melyek bizonyítják, hogy a Toyota Prius biztonság, teljesítmény, gazdaságosság és környezetvédelem tekintetében messze riválisai előtt jár.

Az Euro NCAP (European New Car Assessment Programme) 34 pontos értékelést adott a Toyota Prius-nak, mely ebben a kategóriában a valaha megszerzett legmagasabb pontszám. Az Euro NCAP azért jött létre, hogy a vásárlók egy szigorú, megbízható és független forrásból kaphassanak információkat az egyes gépkocsik biztonságáról

Az első tesztelt hibridhajtású gépkocsi

Más gyártók gépkocsijai is értek már el 5 csillagos értékelést, a Toyotának azonban már három modellje büszkélkedhet ezzel címmel: Avensis, Corolla Verso és Prius. Mi több, a Toyota Prius a világon az első hibridhajtású gépkocsi, amit alávetettek az Euro NCAP szigorú töréstesztjeinek.

Az első gépkocsi, mely gyermekvédelem tekintetében 43 pontos eredményt ért el.

Az Euro NCAP nemrég új értékelési rendszert vezetett be, mely a gyermekek védelmét hivatott ellenőrizni. A Prius, 3 rögzítési ponttal ellátott gyermekülés rendszerének és intelligens kialakítású gyermekülésének köszönhetően, 43 pontos rekorderedményt állított fel a teszten és négy csillagos értékelést kapott.

Biztonság-centrikus tervezés

Ilyen mértékű biztonság elérése nem lehetséges úgy, hogy egy már megtervezett gépkocsit utólag látnak el biztonsági felszerelésekkel. A Prius-nál, mint minden Toyota modell esetében, a biztonság alapvető szempont már a tervezés kezdeti fázisaiban.

Már a karosszéria digitális tervei is kifinomult, számítógépes törésteszt szimulációknak lettek alávetve. Több száz ilyen tesztet végeztek el, míg a mérnökök elérték az alacsony tömeg és a törésbiztonság közötti optimális egyensúlyt.

Még egy világelsőség

A Prius karosszériájának építése során a korábbiaknál sokkal nagyobb mennyiségben használtak fel nagyszilárdságú acélt. Egyes kulcsfontosságú terhelési pontoknál ultra-magas szilárdságú – két és félszer erősebb – acélt alkalmaztak. Ez volt az első alkalom, hogy ez az anyag az autóiparban felhasználásra került.

A biztonsági előírásokat szem előtt tartva

A számítógéppel szimulált töréstesztek mellett, a Toyota Prius-t egy 125 valós ütközésből álló vizsgálatnak is alávetették. Kevés olyan gyártó van, aki egy új modell esetében ilyen alapos tesztet végez.

A Toyota a valós világ biztonsági követelményinek kíván megfelelni, így nagy figyelmet fordít az eltérő tömegű és méretű gépkocsik közötti ütközésekre. Ez a leggyakoribb baleset típus Európában. Az Ön biztonsága érdekében a Prius-t a jóval nagyobb méretű Toyota Land Cruiserrel tesztelték első-, hátsó- és oldalirányú ütközési helyzetekben.

A elvárásoknak megfelelően a Toyota Prius rendkívül magas szintű biztonsági szériafelszereltséggel kerül forgalomba: nyolc légzsák; a Toyota egyedülálló kétfázisú biztonsági öv figyelmeztető rendszere; térdvédő panel; ostorcsapás effektus ellen védő ülés; központi beépítésű hybrid akkumulátor és áramakör figyelő rendszer; valamint egy többrétegű, műanyag üzemanyagtartály, mely akár 50 km/h-ás hátsó ütközést is kibír.

Biztonsági felszerelések, melyek az Ön kezébe adják az irányítást

Ezeket a passzív biztonsági megoldásokat, olyan aktív biztonsági rendszerek egészítik ki, melyek a kategóriában egyedülálló irányíthatóságot eredményeznek.

· Elektronikusan vezérelt fékrendszer, mely mindig biztosítja az optimális fékteljesítményt;
· Egyedi elektronikus kipörgésgátló, mely annyira gyorsan működik, hogy a vezető gyakran észre sem veszi beavatkozását.
· Vehicle Stability Control Plus, a világ legfejlettebb menetstabilizáló rendszere.

Minek várni az új ötletekkel?

Az új Toyota Prius egy olyan ötlet, ami nem várhat. Sőt még több ennél: egy sor új tervezési ötlet együttese, melyre már nem kell várnia. Ha többet kíván megtudni a Prius-ba épített újdonságokról, kattintson az oldal jobb-felső részén található linkekre