Kategóriája legbiztonságosabb gépkocsija a Toyota Avensis

Az Euro-NCAP gépkocsi-biztonság vizsgáló szervezet korábban egy teljesen új, szigorúbb tesztrendszert vezetett be – és a Toyota Avensis 2003-ban remekül vizsgázott. Az Avensis az első olyan gépkocsi volt, melyet a szigorúbb tesztrendszerrel vizsgáltak, és biztonság tekintetében elnyerte a legnagyobb elismerést – a maximális 5 csillagos minősítést.

Az Avensis 34 pontos értékelése új rekord, így hivatalosan is Európa legbiztonságosabb gépkocsijává vált.

Az Euro NCAP az Európai Új Gépkocsi Értékelési Program (New Car Assessment Programme) rövidítése. A vásárlók számára létfontosságú, hogy a különböző gépkocsi modellek biztonságáról megbízható és pártatlan információhoz juthassanak. Az Euro NCAP ezt az értékes szolgáltatást nyújtja. Öt európai kormány, az Európai Unió és számos európai autógyártó és fogyasztóvédelmi szervezet támogatja

Az Euro NCAP töréstesztjei során hihetetlenül érzékeny bábukat használnak, melyek nagyobb mennyiségű adatot rögzítenek az ütközés hatásáról, mint a korábbi típusok. Ezek az intelligens bábuk csúcstechnológiájú műszerekkel vannak felszerelve, értékük 145,000 Euro körül van. Úgy tervezték őket, hogy felmérjéka vezető és az utasok védelmét frontális és oldalirányú ütközések során.

Nem meglepetés. Hogy a Toyota Avensis 2003-ban remekelt a teszteken. A Toyotánál mindig első helyen áll a biztonság, és a Minőségcentrikus Tervezésnek köszönhetően az Avensis új mércét állított fel a biztonsági szabványok terén. Már a tervezés kezdetekor a legfontosabb szempont volt az aktív és passzív biztonság.

Aktív biztonságnak azt a rendszert nevezzük, mely minden körülmény között segédkezik a gépkocsi irányításában. Az új Avensis a legújabb generációjú blokkolásgátló rendszerrel (ABS) és elektronikus fékerő elosztóval (EBD) kerül forgalomba. Ezek minden modell esetében szériafelszerelésként kerülnek a gépkocsiba. A fékrásegítő rendszer (BA) a blokkolásgátló és fékerő elosztó rendszerekkel együttműködve vészfékezéskor tovább növeli a fékerőt. A gépkocsihoz rendelhető járműstabilizáló rendszer (VSC) és kipörgésgátló (TRC), melyek alacsony tapadású útviszonyok mellett (pl. esőben, hóban vagy köves úton) garantálják a gépkocsi biztonságos közlekedését. Az Avensis 2003 vezethetősége elsőrangú.

A passzív biztonság alatt azokat felszereléseket, rendszereket értjük, melyek baleset bekövetkeztekor segítenek megvédeni az Ön és utasai testi épségét. Az új Avensis rendkívül merev karosszériáját a Toyota minimális torzulású kabinrendszerével (MICS) kombinálták.

A MICS egy olyan nagyszilárdságú biztonsági felépítés, mely ütközéskor elnyeli és elvezeti az ütközési energiát, így minimálisra csökkenti a kabin deformációját.

A felszereléshez tartozik kilenc légzsák, melyek között megtalálható a teljesen új 18 literes térd-légzsák, mely a vezető védelmét fokozza. Mindkét első légzsákot kétfázisú felfúvórendszer vezérli. Az oldal- és függöny légzsákok egyaránt védik az elöl ülőket és a hátsó utasokat. Az Avensisben innovative, két fázisú biztonsági öv figyelmeztető rendszer is megtalálható. A vezető lábfejének védelmét növelik a súlyos frontális ütközésnél lekapcsolódó fék és kuplung pedálok. Passzív biztonság tekintetében az új Toyota Avensis kategóriájának élén áll.

A biztonságot tovább növelendő, az új Avensis minden modelljébe szériafelszerelésként kerülnek beépítésre az ISOFIX rögzítési. A gyermekülés rögzítő rendszer (CRS) része egy felső rögzítő heveder, mely segít megakadályozni, hogy ütközéskor a gyermekülés előrebukjon.

A Toyota minden apró részletre kiterjedő figyelme, a legújabb technológiák alkalmazása és kiváló minőség iránti elkötelezettsége mindig a legbiztonságosabb gépkocsik előállítását eredményezte. Az Euro NCAP legmagasabb, ötcsillagos értékelése a Toyota biztonságcentrikus tervezési filozófiájának bizonyítéka, melynek eredményeként az új Toyota Avensis kategóriájának legbiztonságosabb gépkocsijává válhatott Európában.