Helyi érték

2019.03.20. 20:38

Az év utolsó szuperholdját láthatták - olvasóink lefotózták

Az égi jelenség egybeesett a márciusi nap-éj egyenlőség időpontjával, erre utoljára 1981-ben volt példa. Nézzék meg olvasóink fotóit, és ha megörökítették a látványt, küldjenek képet Önök is!

Az év harmadik és egyben utolsó szuperholdját láthattuk március 20-án szerdán éjszaka. A szuperhold azt jelenti, hogy a Hold éppen telihold éjjelén jár pályájának azon a pontján, amelyik a legközelebb esik a Földhöz. Ezért sokkal nagyobbnak tűnik majd a szokásosnál - erre idén már kétszer is volt példa. Szegeden le is fotóztuk kora este az akkor halvány narancsszínű gömböt. "Jöttem a mihályteleki busszal úgy fél 6 körül. Jobbra a hatalmas vörös napkorong volt, balra pedig a fehér telihold. Nagyon érdekes volt a látvány" - írta kommentben szegedi olvasónk. Többen arra panaszkodtak kommentben, hogy a természeti jelenség az alvást is befolyásolja, két napja nem tudnak aludni miatta.


Olvasó-tudósítóink is küldtek már képeket - várjuk a fotókat a [email protected].

Így látták olvasóink az év utolsó szuperholdját - GALÉRIA

Ilyen az év utolsó szuperholdja a nap-éj egyenlőség éjszakáján - GALÉRIA. Fotó: MTI


Az égi jelenség egybeesik a márciusi nap-éj egyenlőség időpontjával, amely a tavasz kezdetét jelzi. Erre utoljára 1981-ben volt példa. Nálunk nevezik a márciusi teliholdat böjti holdnak is, az észak-amerikai őslakosok pedig a gilisztahold nevet ragasztották rá, mert ilyenkor bújtak elő az első földigiliszták.

Fotók: Farkas Judit

Fotók: Farkas Judit

Nézzenek fel az égre, és küldjenek képet Önök is a [email protected] e-mail címre!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!