Hallgassa élőben!

Hogyan keressünk a DélmagyArchívban?

Hogyan keressünk meg egy lapszámot? Hogyan keressünk egy kifejezést a régi Délmagyarországokban?
A DélmagyArchív adatbázisát az SZTE Klebelsberg Könyvtár hozta létre a szegedi Somogyi-könyvtár közreműködésével. Az archívum üzemeltetését és fejlesztését az SZTE Klebelsberg Könyvtár végzi. Hibajelzéseket, javaslatokat a készítők a
ref[kukac]ek.szte.hu címre várnak.

A DélmagyArchív adatbázisa a Délmagyarország újság 1910 és 1945 közötti teljes digitalizált szövegéből, valamint kiemelt cikkekből áll. E cikkek feldolgozása folyamatos, közöttük a keresés egyelőre kevesebb számú, ám válogatottabb találatot nyújt, mint a teljes digitalizált anyagban végzett keresés.

A kiemelt cikkek feldolgozása szerzővel, címmel, tárgyszavakkal (címkékkel), megjelenési dátummal, földrajzi nevekkel ellátva történik, ezért a szöveges keresőben ennek megfelelő opciók vannak.

A Teljes szöveg opcióval egyszerre keresünk a kiemelt cikkek között és teljes anyagban.

Az érkező oldalon lehetséges a lapszámok dátum szerinti megválasztása is.

A. Lapszám dátum szerinti megválasztása

A DelmagyArchív logóra kattintva mindig az érkező oldalra jutunk. Ezen jobbfelől fent találjuk a Dátum kiválasztását és jóváhagyását.

 • Alaphelyzetben ezen az oldalon az éppen 100 évvel korábbi lapszám látható.
 • A lap képére kattintva kétrétegű PDF-ben letölthetjük a teljes lapszámot. Az oldal alján előre-hátra léptethetünk az egymást követő lapszámok között.
 • A kép melletti címekre kattintva a lapszámból feldolgozott kiemelt cikkek oldalára jutunk. Itt megnézhetjük az újságoldal képét, letölthetjük PDF-ben, megtekinthetjük a feldolgozott cikk információit, valamint (alul) előre-hátra léptethetünk az adott lapszám oldalai között.

Hogyan válasszunk lapszámot dátum szerint?

Többféle módon adhatunk meg dátumot:

 • A kívánt lapszám dátumát írjuk be pontok nélkül, ékezettel pl. 1914 június 13 , vagy pedig köz nélkül számokkal 19140613.
 • Ha év+hónapot írunk be pl. 1914 június, az adott hónap elejéről egy lapszámot kapunk
 • Ha évet írunk be pl. 1914, az adott év elejéről egy lapszámot kapunk.
 • Megadhatjuk, mennyi idővel ezelőtti lapszámot keresünk. Ekkor az „évvel ezelőtt” vagy „hónappal ezelőtt” vagy „nappal ezelőtt” kifejezést kell használnunk. Pl. 75 évvel ezelőtt vagy 1177 hónappal ezelőtt vagy 25789 nappal ezelőtt

Keresés az 1916. novebmer 22-i lapszámra.
Keresés az 1916. novebmer 22-i lapszámra.

Keresési példák

 • Kíváncsi vagyok, hogyan számolt be a Délmagyarország Ferenc József király haláláról. Kiválasztom az 1916. november 22-i dátumot, majd léptetek a lapszámok között.
 • Apám, nagypapám születésnapján megjelent számot szeretném megnézni. A jeles napot kiválasztva megkeresem az aznapi lapszámot.
 • Kíváncsi vagyok az 1928-as év apróhirdetéseire. A dátumválasztóban megadom az 1928-as évet vagy egyik hónapot is pl. 1928 november

B. Szabad szavas keresés

Az oldal tetején található kereső mezőnek 7 opciója van: Teljes szöveg, Szerző, Cím, Dátum, Megjelenés éve, Tárgyszó, Földrajzi név. Ezeknek használatát tekintjük át alább.

Keresési opciók a DélmagyArchív adatbázisban.
Keresési opciók a DélmagyArchív adatbázisban.

B1. Keresés Teljes szövegben

A szkennelt oldalak felismerésére automatikus karakterfelismerés szolgált, így előfordulhatnak rosszul felismert karaktersorozatok, azonban a korai évek kivételével (ezeknél az OCR alacsonyabb hatásfokú a rosszabb nyomdakép miatt) elmondható, hogy az OCR pontossága nagyjából eléri a 90-95%-ot.

Ez a legszélesebb körű keresés az archívumban.
A digitalizált állományok teljes szövegében és a feldolgozott cikkek minden adatának teljes szövegében (szerző, cím, tárgyszó, megjelenési adatok, megjegyzések, földrajzi név stb.) fogunk keresni! A találati listában elöl lesznek a feldolgozott cikkek adataiban elért találatok, majd a teljes digitalizált állomány szövegében elért találatok újságoldalai.

A teljes szövegű keresés alapvető tulajdonságából fakadóan ha valamilyen általános dologra keresünk, akkor nagyon sok találatot kapunk. Ezt bizonyos esetekben érdemes finomítani, de ha erre nincsen mód, akkor marad a találatok végignézése.

Keresés a Teljes szövegben (minden oldal minden szövegében és a kiemelt cikkekben)
Keresés a Teljes szövegben (minden oldal minden szövegében és a kiemelt cikkekben)
Csonkolások

Az SZTE Klebelsberg Könyvtár Bodza rendszerének keresőmezője csonkolás nélkül csak az összefüggő karaktersorozatra keres.
Az alávonás (_) egy karakternyi csonkolást tesz lehetővé. Például szegedi.
A százalék (%) több karakter csonkolására ad lehetőséget. Szeged, szegedi, Szegedről, Szegeden, stb.

szeged -> 1101 találat
szeged_ -> 3682 találat
szeged% -> 6213 találat

Keresési példák

 • Szent-Györgyi minden említését keressük Teljes szöveg kiválasztása a lenyíló menüből, majd keresés ‘Szent-Györgyi’ kulcsszóval. Így kapjuk a legteljesebb találati halmazt például a Szent-Györgyi kulcsszóra is. 508 találat, amely minden olyan cikket is tartalmaz, ahol ez a kulcsszó előfordul. Listázza például a Szent-Györgyit mint szerzőt, mint címben szereplő nevet, mint címkét tartalmazó kiemelt cikkeket, és ezen felül minden említését a névnek olyan újságoldalakban, ahol (még) nincs kiemelt cikk.
 • Több tagból álló kifejezésre vagy névre szeretnénk keresni. ‘Szőkefalvi Nagy Gyula’ matematikus professzorral kapcsolatos találatok érdekelnek bennünket. A többtagú keresőszót idézőjelben kell beírni a keresőmezőbe (“Szőkefalvi Nagy Gyula”), amennyiben azok a találatok érdekelnek bennünket amelyekben egymás után fordulnak elő a kifejezés vagy név szavai. Ellenkező esetben megkapunk minden olyan találatot, ahol a kifejezés lapjai egy oldalon belül előfordulnak.
 • Gyászjelentéseket keresünk. Teljes szöveg kiválasztása a lenyíló menüből, majd keresés ‘gyászjelentés’ kulcsszóval.

B2. Keresés a Szerző adataiban

Ezzel az opcióval a kiemelt, feldolgozott cikkek szerzőinek adataiban keresünk (nem pedig a teljes digitális anyagban).

Juhász Gyula szignált cikkeinek keresése.
Juhász Gyula szignált cikkeinek keresése.

Akkor alkalmazzuk, ha egy-egy cikkszerző által írt cikkekre vagyunk kíváncsiak. Legyünk tisztában azzal, hogy a napilapoknál gyakran nem szerepeltetik a cikk íróját, esetleg csak monogramot használnak, ezekben az esetekben az adatbázisban sem visszakereshetők a szerzőségi adatok.

Keresési példa

A Juhász Gyula által aláírt cikkeket szeretnénk kilistáztatni.
Írjuk be a szerző mezőbe ‘Juhász Gyula’ nevét.

B3. Keresés a Cím adataiban

Ezzel az opcióval a kiemelt, feldolgozott cikkek címében keresünk (nem pedig a teljes digitális anyagban). Mivel a cikkek feldolgozása jelenleg még elsősorban a szegedi történet és az egyetem története témakörökben széles, a többi tematikában (pl. sport, bűnügyek, köznapi élet) lehet, hogy a “Teljes szövegben” keresés eredményesebb lesz.

A Rákóczi-szobor keresése a kiemelt cikkek címében.
A Rákóczi-szobor keresése a kiemelt cikkek címében.

Ez az egyik legcélravezetőbb keresési megoldás, ha valamilyen konkrét dologra vagyunk kíváncsiak Szeged történetéből.

Keresési példák

 • A Fogadalmi templom felépítésével kapcsolatos cikkeket keressük. Írjuk be a ‘Cím’ mezőbe, hogy ‘Fogadalmi templom’. Ha idézőjelbe tesszük, hogy “Fogadalmi templom”, akkor azokat a találatokat kapjuk meg, ahol a két kifejezés közvetlenül egymást követi, míg idézőjel nélkül azokat, ahol egy rekordon belül előfordul a két szó.
 • Somogyi Szilveszterről szóló cikkeket keresünk. Írjuk be a ‘Cím’ mezőbe Somogyi Szilveszter nevét időjelek közé zárva: “Somogyi Szilveszter”.

B4. Keresés Dátum adatok szerint

Találatként a megadott nap lapszámának oldalait és kiemelt cikkeit kapjuk egy listában.

A dátumot pontok nélkül, ékezettel pl. 1914 június 13 írjuk be, illetve választjuk ki.

Keresés a Dátum opcióba: a találatok között a kiválasztott lapszám minden oldal és kiemelt cikke listázódik.
Keresés a Dátum opcióban: a találatok között a kiválasztott lapszám minden oldala és kiemelt cikke listázódik.

Ezt a módszert akkor érdemes választani, ha pontosan tudjuk, melyik lapszámot keressük, és annak olyan oldalait is szeretnénk megnézni, amelyekben nincs kiemelt cikk (de persze érdekesség lehet bőven). Ezt a módszert válasszuk ha végig akarunk lépdelni a lapszámon, mielőtt letöltenénk PDF-ben!

Keresési példa

Nézzük meg az 1917. november 9-i lapszámot (1917 november 9), amelyről tudjuk, hogy az oroszországi kommunista hatalomátvételről hírt adhat

B5. Keresés megjelenési év szerint

Találatként a megadott év lapszámának kiemelt, feldolgozott cikkeit kapjuk egy listában. Ezzel az opcióval nem keresünk a teljes digitális anyagban.

A megjelenés éve intervallumosan is kereshető. pl. 1936-1938

Az 1918-as év kiemelt cikkei.
Az 1918-as év kiemelt cikkei.

Ezt a módszert akkor érdemes választani, ha nem konkrétumot keresünk, hanem át szeretnénk tekinteni, hogy az adott évben mely cikkek vannak feldolgozva, vagy átfogó képet  akarunk arról, hogy mi is található az adott év újságjaiban. Szintén ez a fajta böngészés alkalmas arra, hogy érdekességekre akadjunk a feldolgozott cikkek között.

Keresési példák

 • Szeretnék összefoglaló képet kapni arról, hogy mi történt 1930-ban. A ‘Megjelenés éve’ mezőbe írjuk be, hogy 1930, majd kattintsunk a ‘Keresés’ gombra.
 • Szeretnék érdekességet, meghökkentő, vicces dolgot találni a régmúltból. Az első pontban kapott keresési listát vizsgáljuk meg ilyen szemmel. Majdnem biztos, hogy előbb-utóbb fogunk ilyen rekordot találni. Jelen esetben a 73. találatig kell csak keresgetnünk: 73. Érdekes adatok a szegedi óriásharcsáról : Gelei professzor előadása.

B6. Keresés a tárgyszavak (címkék) szerint

Ezzel az opcióval a beírt tárgyszóhoz (címkéhez) tartozó kiemelt, feldolgozott cikkek között keresünk, ahol Földrajzi név címke (általában településnév) van megadva.

Keresés az építkezések címke cikkei között.
Keresés az építkezések címke cikkei között.

A tárgyszót érdemes még leginkább használni, ha konkrét dolgot keresünk és válogatott, releváns találatokat szeretnénk. Akkor vezet célra, ha a keresési kulcsszó valami miatt nem szerepel a címben, ugyanakkor a cikk mégis az adott témáról szól.

Keresési példa

A ‘Szent-Györgyi’ kulcsszóra a címben keresve 345 találatot kapunk (ennyi cikk címében szerepel a kulcsszó), míg ugyanerre a kulcsszóra keresve a tárgyszó mezőben keresve 339 találatot kapunk (ennyi cikkhez van felvéve a Szent-Györgyi címke). A két találati lista láthatóan nem egyezik meg!

B7. Keresés a Földrajzi név mezőben

Ezzel az opcióval a beírt tárgyszóhoz (címkéhez) tartozó kiemelt, feldolgozott cikkek között keresünk, ahol Földrajzi név címke (általában településnév) van megadva.

Keresés a Tápé földrajzi név feldolgozott cikkeire
Keresés a Tápé földrajzi név feldolgozott cikkeire

Keresési példa

A ‘Szeged‘ vagy ‘Debrecen‘ településnevet megadva azokat a feldolgozott cikkeket találjuk, amelyek velük kapcsolatosak.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Kókuszkocka, ami nem száraz hatású
A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Kókuszos desszertek karácsonyra
Hirdetés
A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM
A Kremlnek fontos, hogy Minszk elismeri a Krímet orosz területnek
A Kreml fontosnak tartja, hogy Minszk felfogása szerint a Krím-félsziget Oroszországhoz tartozik.
Süli János: atomenergia nélkül nincs zöld jövő és alacsony rezsi
Magyarország áramigényének harmadát a paksi atomerőműben állítják elő.
Megfázott a dán télben a Pick Szeged
Meggyűlt az Aalborg átlövőivel és kapusával a Pick Szeged baja, így 34–30-as vereséget szenvedett a magyar bajnok a férfi kézilabda Bajnokok Ligája A csoportjának 9. fordulójában.
Amerikai diplomaták távozását sürgeti Moszkva
Távozniuk kell január 31-ig Oroszországból a moszkvai amerikai nagykövetség azon diplomatáinak, akik több, mint három éve szolgálnak állomáshelyükön.
„Innen már nem megyek haza” – koronavírus-áldozatok utolsó mondatai szeretteikhez
Az elengedés mindenki számára nehéz, akkor pedig még inkább, ha egy járvány szakítja szét a családokat.
Visszafoglalta az etióp hadsereg a világörökség részét képező Lalibela városát
Az etióp csapatok jelenleg az Amhara régióbeli Szekota települése ellen vonulnak.