Hallgassa élőben!

Euro 2008: Svájc-Portugália 2-0

Svájc a szép búcsú reményében ütközött meg az A csoport zárófordulójában a már biztos továbbjutó, ezért tartalékos portugálokkal. Alacsony színvonalú meccsen nyertek a svájciak. VIDEÓVAL

A csoport, 3. forduló: Svájc-Portugália 2-0 (0-0)
Bázel, St. Jakob Park, 20.45 óra. Vezeti: Plautz (osztrák)

Svájc: Zuberbühler  –  Müller,  Senderos,  Lichtsteiner,  Magnin  –  Yakin ,  Vonlanthen (Barnetta),  Inler,  Fernandes ,  Behrami –  Derdiyok.

Portugália: Ricardo –  Ferreira (Riberio),  Meira,  Alves,  Pepe,  Miguel –  Veloso ,  Meireles,  Quaresma,  Nani –  Postiga (Almeida).

Gól: Yakin 71. és  82. perc.

Svájc győzött, de ehhez a portugálok látványos motiválatlansága kellett. A második félidőre a portugál csapat mintha nem kapott volna fizetést. A svájci támadások esetlegessége megmaradt, de néhány megoldásuk bejött, és ennek volt köszönhető a győzelem. Sokkal jobban tette, aki a párhuzamos Csehország – Törökország mérkőzést választotta a tévében.

Hakan Yakin szerezte a svájci csapat mindhárom gólját az Eb-n. (Fotó: uefa.com
Hakan Yakin szerezte a svájci csapat mindhárom gólját az Eb-n. (Fotó: uefa.com

89. perc – Portugál szabadrúgás után Meira lesről fölé fejel.

85. perc – Yakint lecserélték, Cabanas a pályán. Ünnepi a hangulat a svájci közönség körében.

82. perc – Yakin berúgja a büntetőt 2-0.

82. perc – 11-est ítél az osztrák bíró. Barnetta eldobta magát a 16-oson belül, Meira közreműködésével. Kétséges, hogy jogos volt-e a büntető.

81. perc – A bíró szórja a sárga lapokat: a svájci Barnetta és a portugál Miguel párosban kapott sárgát.

81. perc – Megélénkültek a portugál akciók. Quaresma többször elfutott a bal oldalon, de középen mindig hárítottak.

Az első gólpasszt adó svájci Derdiyok figyeli Bruno Alves fejesét.
Az első gólpasszt adó svájci Derdiyok figyeli Bruno Alves fejesét.

80. perc – Meira szövegelésért sárgát kapott.

77. perc – Quaresma kicselezte saját magát gólhelyzetben.

73. perc – Cserélnek a portugálok: Postiga helyett Almeida a pályán.

71. perc – Yakin megszerezte a svájciak vezető gólját 1-0. A portugálok előzőleg cseréltek és eléggé rendezetlenek voltak. Yakin Derdiyok remek perdítéséből kapta a gólpasszt.


Yakin a törökök után a portugáloknak is betalált.

69. perc – Barnetta 11 méterről eléggé keresztben rúgra el a labdát. Yakin nem számított rá.

67. perc – A portugál csapat mintha nem látná különösebb értelmét, hogy ezen a meccsen hajtson. A svájciaknak egy-két húzás bejött az elmúlt percekben.

66. perc – Inler 25 méterről a kapufára lőtte a labdát.

63. perc – Inler beadásából kis híján gólt szereztek a svájciak. Barnetta pörgetett, de Pepéről pattant kevéssel a kapu mellé.

62. perc – Ribeiro rúgta fel Lichsteinert, ő is megkapta a sárga lapot.

61. perc – Esemény a meccsen: csere a svájciaknál! Vonlanthen helyett Barnetta.

56. perc – Quaresma és Magnin magánszáma: egy összecsapás után a portugál szándékosan hártarúgott, eltalálta a svájci kezét, aki a fejéhez kapott és összesett. 

54. perc – Svájci hátrapasszolgatás, kevés mozgás, a párok egymás mellett kocognak. Esély sincs valami meglepő megoldásra. 

50. perc – Nani futott el gólhelyzetben, elfektette a svájci kapust, de a bal oldali kapufára lő a rövid oldalon. Eddig ez volt a legnagyobb lehetőség.

49. perc – A svájci Lichtsteiner beadását Derdiyok elől lehúzza Ricardo.

47. perc – Portugál szabadrúgás, Postiga lesről fejel fölé.

46. perc – Megkezdődött a 2. félidő, csere egyik csapatnál sem volt..

Ugyanolyan jellegtelen volt a félidő, mint a svájci csapat másik két meccse. Mentek, mentek előre, de nem voltak képesek a könnyed játékra. A portugáloknak még a B csapata is lényegesen jobb játékosokból áll. A portugálok azt játszották, amit várni lehetett tőlük: Quaresma és Nani igyekeztek szépen, könnyedén játszani, utóbbi egy kissé nagyképű is volt. A csapat többi része pedig ugyanolyan fegyelmezett, mint az A csapat.

45+2. perc – Vége a félidőnek.

45. perc – Lehet, hogy Scolari, a portugálok kapitánya is unja. A képernyőről úgy tűnik.

43. perc – Quaresma lehuppan a 16-oson belül. Ez is esemény. Nem volt 11-es.

42. perc – Gyenge meccs, bár lehet, hogy a svájci közönség élvezi. A portugál csapat nem szorítja be őket, ők meg néha fel tudnak futni a portugál kapuig.

A portugál Quaresma és a svájci Yakin egymással szemben. (Fotó: uefa.com
A portugál Quaresma és a svájci Yakin egymással szemben. (Fotó: uefa.com)

41. perc – Csere: Ferreira helyett Riberio érkezik.

39. perc – Quaresma a leshatáron vette át a labdát és a hálóba rúgta. A bíró lest ítélt. Inkább egy vonal volt.

36. perc – Egy portugál szögletnél Postiga fejel fölé.

32. perc – Újabb sárga: a portugál Ferreira nyújtott lábbal találta el Behramit. Svájci szabadrúgás a 16-os oldalánál. Szöglet, majd Yakin lendületből fejelt a portugál kapura; Ricardo bravúrral véd.

29. perc – Portugál szabadrúgás a 16-os bal sarkáról Nanio kapura lövi, de a kijövő Zuberbühlert támadták az 5-ösön. Közben szövegelésért Yakin sárgát kapott.

27. perc – A portugál Miguel hibájából Vonlanthen a kapu felé tört, de elügyetlenkedte.

25. perc – Portugál támadás: Senderos spárgázva hárította a Nani által a jobb sarok felé küldött labdát.

23. perc – Svájci kapufa: Inler középre tartó lövését Ricardo a felső lécre ütötte.

20. perc – A portugál Alves egy beadásra baloldalról fejelt kapura, de Zuberbühler  védett.

18. perc – Óriási portugál kapufa! Nani lőtte rá 30 méterről, Pepe belenyúlt és a felső lécre pattant a labda. 

16. perc – A másik oldalon 2 svájci szöglet egymás után. A másodiknál Behrami veszélyesen lőtte rá, de a labda lelassulva érkezett Ricardo kapushoz.

15. perc – Nani elhúzott a bal oldalon, Lichtsteiner szerelte.

13. perc – A meccs eléggé lapos: a svájciak korábbi egyenjátékukat játsszák. A középpályán a portugál próbálkozások határozzák meg a játékot.

10. perc –  Quaresma könnyedén játszik, bár néha körülményeskedik a cselekkel. Nagy ígéretnek tartják.

6. perc. – Quaresma hosszú átadására Miguel trükkösen ad be balról, majd Postiga érkezik, és lesről fölé fejel.

3. perc –  Eléggé váltakozó a játék, nem játszik a biztonságra egyik csapat sem. Sok a futás, a portugálok is igyekeznek, hiszen a fiatal csapat bizonyítani akar.

1. perc –  A portugálok kezdtek de az első szöglet a svájciaké, Ricardónak könnyű préda.

A portugál kapitány a tét nélküli meccsre kihagyta Nuno Gomest és Cristiano Ronaldót is. Összesen nyolc ember hiányzik a korábbi kezdőcsapatból.  A svájciaknál Yakin és Derdiyok a két támadó.

Portugália két győzelemmel már a záró kör előtt bebiztosította a továbbjutását és a csoportgyőzelmét, ezért Luiz Felipe Scolari szövetségi kapitány a Svájc elleni fellépésen a tartaléksorát vezényelheti pályára. Nem árt pihentetni a sztárokat, hiszen a június 19-én esedékes negyeddöntőben várhatóan Németország vár a portugálokra.

Luiz Felipe Scolari boldog: már továbbjutott a csapata
Luiz Felipe Scolari boldog: már továbbjutott a csapata

Az eddigi menetelésben fontos szerepet játszó Cristiano Ronaldót, Deco, Nuno Gomes, Paulo Ferreira és Simao Sabrosa egészen biztosan pihenőt kap, míg többek között Nani, Ricardo Quaresma és Fernando Meira is bekerül a kezdőcsapatba.

„Készen állunk a játékra, rám például bármilyen poszton számíthat a kapitány” – nyilatkozta Meira, aki a tervek szerint Armando Petit helyetteseként teszi majd a dolgát. A Stuttgart 30 éves labdarúgója a fentiekhez még hozzátette: Portugália a társházigazda svájciak ellen is a győzelem szándékával lép pályára, függetlenül attól, milyen összeállításban szerepel.

A portugálokkal ellentétben a csehek és a törökök ellen is alulmaradt Svájc búcsúfellépésére, egyúttal – még mindig – az első Eb-győzelmére készül. „Miért ne szerezhetnék ezt meg a már továbbjutott Portugália ellen?” – tette fel a kérdést Köbi Kuhn szövetségi kapitány, aki szintén búcsúzik, a szakvezetőt Ottmar Hitzfeld váltja.

„Vasárnap valamennyi játékosom bizonyítani szeretne, és a közönség is megérdemli tőlünk a jó eredményt” – tette hozzá a tréner, akinek a csatársor összeállítása komoly fejtörést okoz, lévén, hogy a csoportkör végére elfogytak a támadói. Alex Freire, Marco Strellerre biztosan nem számíthat, és vélhetően a bokáját fájlaló Eren Derdiyok sem jön rendbe a meccsig. Patrick Müller ugyanakkor felépült sérüléséből, a védő a kezdőcsaőatban kaphat helyet. 

Müller felépült sérüléséből és játékra jelentkezett
Patrick Müller felépült sérüléséből és játékra jelentkezett

Svájc 19 kísérletből – öt döntetlen mellett – nyolcszor már legyőzte a portugál csapatot, jóllehet, utoljára meglehetősen régen, idestova 26 éve ünnepelhetett. A két válogatott utolsó randevúján, 1993-ban a portugálok nyertek 1-0-ra.

„Maradj ember a volán mögött is!” címmel indul közlekedésbiztonsági kampány (videó)
Michelisz Norbert, Talmácsi Gábor és Szujó Zoltán is csatlakozott a kampányhoz.
Hogyan kerül a mesterséges intelligencia a pénzügyeinkbe?
A trend a hazai startupok körében is felfelé ívelő pályán mozog, melyet számos ígéretes, világszinten is élenjáró eredmény igazol.
Az 5. helyen zárta az alapszakaszt a Hungerit-Szentesi VK
A pályaelőny volt a tétje a Hungerit-Szentesi VK és a III. kerületi TVE csatájának a női vízilabda OB I. utolsó, 18. fordulójában. Ötgólos előnye után kiengedett, de 9–7-re nyert a Szentes, így szombaton 16 órakor itthon kezdheti meg az 5–6. pozícióért a helyosztót most legyőzött ellenfelével szemben.
Fátyolüveg-technikával készült tárgyakból nyílt kiállítás
A tárlat az esztétikai élmény mellett ízelítőt ad az 1970-es évek retró érzéséből.
Szigorú óvintézkedések mellett tehetnek szakmai vizsgát a szakképzésben tanulók
A minisztérium tervei szerint a komplex szakmai vizsgák írásbeli részét az írásbeli érettségi vizsgákat követő időszakban szervezhetik majd meg az intézmények.
A hét ingatlana: új élet, kilátással a Víztoronyra! - Galéria
88 nm-es lakásra bukkantunk Szegeden, a Szent István téren. A frissen felújított, de még befejezésre váró otthon irányára 54,9 millió forint. Lássuk, mit kaphatunk ennyi pénzért az ikonikus helyen! És persze azt is, miből választhatunk a befejezés során!