Batáta és levendula a borban

2019.10.26. 16:46

Ovisok(k) nyerték a forraltborfőző versenyt Mórahalmon

Hét csapat mérkőzött szombat délután Mórahalmon, ahol, bár az időjárás ezt még egyáltalán nem indokolta, negyedik alkalommal rendezték meg a forraltbor-főzőversenyt és az V. Homokháti Szakajtó háztáji és kézműves vásárt az új rendezvénytéren.

Arany T. János

Forraltborfőző verseny Mórahalmon. Fotó: Kuklis István

– Egy fröccsversennyel jobban jártunk volna – ismerte el a IV. Forraltbor-főzőverseny egyik zsűritagja, Csányi László, Mórahalom alpolgármestere a szombat délutáni kellemes, tavaszias, bőven húsz fok feletti hőmérsékletben a város új rendezvényterén, ahol a forró főzetek versengése mellett ötödik alkalommal rendezték meg a Szakajtó háztáji és kézműves vásárt.

Téli ital

A forralt bor jellemzően a téli időszakban fogyasztott, bor alapú, fűszeres meleg ital. Cukorral, mézzel egzotikus fűszerekkel édesítik, ezek általában szegfűszeg, fahéj, koriander.

Forraltborfőző verseny Mórahalmon. Fotó: Kuklis István

Libamáj, lilahagyma, muslincák

A házigazdák libamájas és lilahagymalekváros szendviccsel és bivalyszalámi-kóstolóval készültek, miközben a versengő hét csapat a kondérok, lábasok és üstök alá gyújtott. Az első százötven vendég ajándék bögrét kapott a kóstoláshoz. A főzőverseny 15 órakor kezdődött, ezzel egy időben nyitott a piac is, amelyen kézműves termékeket, ajándéktárgyakat lehetett vásárolni. Az Ásotthalomról érkezett csapat a Bűbájos muslincák nevet viselte. Papp Renáta önkormányzati képviselő elmondta, Ásotthalom tudvalevőleg a bűbáj földje, ők pedig muslincaként repültek rá a felhívásra – innen a nevük. Ha ez még nem lett volna elég különleges, azt is elárulták, hogy a forralt borukba a levendula mellett batáta is került.

Fotó: Kuklis István

Értékelik a divatot

A zsűri – az alpolgármester mellett Bálint-Hankóczy Beatrix jegyző és Németh István önkormányzati képviselő – nevében az alpolgármester elmondta, mindenki más ízeket kedvel, ő a kellőképpen fűszerezett, fahéjas, borsos változatot részesíti előnyben. – Egyre divatosabb asztal gyümölcsökkel megvadítani az italt, az új próbálkozásokat értékeljük, de csak ha harmonizál az itallal – mondta kóstolás közben az alpolgármester.

Fotó: Kuklis István

A zsűri döntésének értelmében idén a legfinomabb forralt bort az Ovisok(k) elnevezésű csapat főzte, a közönségdíjat pedig a Polgárőrök bora nevű főzet vihette haza.

Korábban írtuk:

Hét csapat mérkőzik meg szombat délután Mórahalmon, ahol, bár az időjárás még egyáltalán nem indokolta, negyedik alkalommal rendezik meg a Forraltbor-főzőversenyt és az V. Homokháti Szakajtó háztáji és kézműves vásárt az új rendezvénytéren. Az első százötven vendég ajándék bögrét kapott a kóstoláshoz. A főzőverseny 15 órakor kezdődött, ezzel egy időben nyitotta meg a piac is. A forralt borok között akad olyan is, amelyet levendulával és batátával ízesítettek. 16 órakor a látogatók már megkóstolhatták az elkészült fűszeres nedűket. Eredményhirdetés 18 órakor lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!