Helyi érték

2019.09.27. 20:05

Függetlenségét ünnepli Algyő a hétvégén

Minden évben az október elsejéhez közeli hétvégén ünnepel a Tisza-parti község, még hozzá a Szegedtől való leválásukat, ami szintén civilek kezdeményezésére történt meg 1997. október 1-én.

K. A. R.

Süli András emlékkiállítás Algyőn. Fotó: Török János

Fotó: Torok Janos

Algyőn a 2019-es évet a Süli Andrásra való megemlékezésnek szentelték, ezért idén az egykori festőművész képeiből készült tárlattal nyitották meg az Algyő Napja eseménysorozatot pénteken. Molnár Áron polgármester a megnyitón kiemelte, idén egy olyan algyői díszpolgár évfordulóját ünneplik, akit egész életében kinevettek, csak mert nem értették az akkoriak, hogy mivel is foglalkozik ő.

Süli András emlékkiállítás Algyőn. Fotó: Török János

– Amikor a község kitüntetését megkapta, akkor szintén volt egy tárlat a faluban, azonban azt látni, hogy az elmúlt években elfelejtődött az ő emléke, ezért is örültünk, hogy volt egy olyan kezdeményezés civilek részéről, hogy több programmal is megemlékezzünk rá. Az a cél, hogy visszahozzuk őt ide azoknak, akik kevésbé ismerik az ő életét. Ez nem egy felülről jövő kezdeményezés, az önkormányzat felkarolta, hiszen jól látszik, hogy vannak, voltak olyan értékes emberek itt, akikről érdemes megemlékezni – hangsúlyozta.

Süli András emlékkiállítás Algyőn. Fotó: Török János

Mint elhangzott, minden évben az október elsejéhez közeli hétvégén ünnepel a Tisza-parti község, még hozzá a Szegedtől való leválásukat, ami szintén civilek kezdeményezésére történt meg 1997. október 1-én. Pénteken és szombaton ezért értékes programokat kínálnak, a tárlatot például egy helyi lakos tollából származó kötet bemutatója követte, míg szombaton színpadra lép a Stolen Beat és a Kozmix is, az óriás bográcsban pedig babgulyás rotyog majd a Faluház melletti rendezvénysátor alatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!