Velős pirítós, hagymás vér és tarja is volt reggelire

2019.11.30. 12:38

Jerke is sült a domaszéki böllérnapon

Sem éhen, sem szomjan nem maradt senki, aki meglátogatta szombaton a domaszéki böllérnapot, óriási tárcsákon sült a hús, nagy tételben, katonai gulyáságyúban készült a forralt bor – zenés kísérettel.

Kovács András

Domaszék, Böllérnap. Fotó: Frank Yvette

Csípős hajnalra és böllérnapra ébredt szombaton Domaszék, a központi sátor alatt röviddel 8 óra után már csúcsra jár a leginkább fúvósokból álló zenekar, a Húsimádók reggeliző csapatát is vidítva. Andrikó István, Takács István és Csík Gyula vegyes tálján sült tarja, máj és hagymás vér is volt, jóízűen falatoztak. Néhány méterrel arrébb a helyi polgárőrök, Papp Istváné és Fülöp Ildikó sütötték a reggelinek való tarját, sok-sok fokhagymával.

Velős pirítós

Ugyancsak a nagy sátor alatt két óriástárcsán is sütöttek, az egyiken a hagymás vért Babarci István és Kónya Tamás kavargatta, rendezgette látható szakértelemmel.

Sok más helyi csapat mellett szép számba képviseltették magukat a Széchenyi Zsigmond vadásztársaság tagjai, akik egy kis csavart is vittek a rendezvénybe. Láthatóan ne egész disznót húztak nyársra.

 

– Januári jerke, domaszéki – mondta a lassan forgó, báránynak már nagy állatról Fejős Ferenc. A csapat önkéntes szóvivője hangsúlyozta, náluk minden domaszéki, csak hagymát hozták Makóról. Itt olyan velős pirítóst kaptunk, hogy kénytelenek voltunk még egy pirítóst kérni hozzá, mert vastagabb volt a velőréteg, mint a szelet, amire rátették. Ebből kettő – a kolléganő nem bírt vele – ebédig megtette.

Pörköltnek való

Találkoztunk Száraz Ferdinánddal is, nélküle nincs gasztrorendezvény a településen. – Öt disznót vágtak a részvevők, de a mienk volt a legnagyobb, 250 kilót nyomott – mondta a hentesmester, aki bemutatta segítőit is. Felesége mellett Németh László és Pelyva Sándor aprította a pörkölnek való húst, munka volt bőven, 130 adagot terveztek készíteni ebédre.

Volt forralt bor is volt bőségesen, ráadásul egy igazi katonai gulyáságyúban készült. Farkas Józseftől megtudtuk, 70 liter vörös, 70 liter fehérbor és a kisebben 50 liter tea várta azokat, akik kezüket é s lelküket is melegíteni akarták.

Felajánlások

– 14 csapat nevezett a pecsenyesütő versenyre, nem hirdetünk majd klasszikus első második és harmadik helyet, mindenki győztes, a kevésbé ügyesek a leggyorsabb, vagy leglátványosabb címet kapják – mondta érdeklődésünkre Sziráki Krisztián. Domaszék új polgármesterétől megtudtuk, a régi és nagy névnek számító szakács, Csiszár István mellett a zsűri mások két tagja „újhullámos”, egy külföldön edződött fiatal séf és egy street foodos.

A település első embere hangsúlyozta, a civilek nélkül nem lehetne ilyen sikeres a rendezvény, mindenki hozzátesz valamit, nagyon sok felajánlást kapnak a bortól a disznóig. Kiderült a program egyfajta önkormányzati csapatépítés is, a mind a 8 települési képviselő ott volt a domaszéki böllérnapon, és ott segített, ahol tudott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!