1,8 százalékra csökkent a munkanélküliség

2019.09.23. 10:58

Juhász Tünde: A rendszerváltás óta nem dolgoztak ennyien Csongrád megyében

Győr-Moson-Sopron és Veszprém megye után Csongrád megyében a legalacsonyabb a munkanélküliség – jelentette be Juhász Tünde kormánymegbízott, a Szegedi Foglalkoztatási Paktum zárórendezvényén. 2010 és 2019 között huszonháromezer-ötszáz fővel nőtt a munkavállalók száma.

Munkatársunktól

Szeged 2019.09.23. Szegedi Foglalkoztatási Paktum projectzáró fotó: Kuklis István Délmagyarország DM

Fotó: Kuklis István

Krasznai-Csatlós Tünde elmúlt éve sikertörténet. A Szegedi Foglalkoztatási Paktumnak köszönheti, hogy álláskeresőként a saját lábára állhatott. Egyéni vállalkozóként látszerészüzletet nyitott Rókuson. Az európai uniós programban, féléven keresztül, havi 138 ezer forintos támogatást kapott. Az üzlet gyorsan népszerű lett a vásárlók körében, ezért egy alkalmazottat is fel kellett vennie. Az ő foglalkoztatásához is kapott támogatást: a Paktumban fél éven keresztül fizetik a bérét.

Négy másik álláskereső annál az alkatrész-kereskedésnél helyezkedett el, ahol Makra Szabolcs dolgozik. Az új munkatársak az értékesítő csapatot erősítik, de ha szükség úgy hozza, akkor a raktározásban vagy a csomagolásban is tudnak segíteni. Az új munkatársak bérét féléven keresztül fizeti a program.

Az álláskeresőket a kormányhivatal és a járási hivatalok tartják nyilván. Számuk az elmúlt kilenc évben jelentősen csökkent. Juhász Tünde kormánymegbízott szerint a rendszerváltoztatás óta nem voltak ilyen kedvezőek a megye foglalkoztatási adatai. Európai uniós támogatásból, augusztus végéig 18,5 ezer ember elhelyezkedésében tudtak segíteni. Az elmúlt években azt tapasztalták, hogy nő az igény az út támogatási formákra. Képzésekkel, a munkába járás vagy a lakhatás támogatásával lehet elérni, hogy a munkaadó és a munkavállaló egymásra találjon. A Szegedi Foglalkoztatási Paktumot az önkormányzat a kormányhivatallal és 16 másik szervezettel együtt indította útjára még 2016-ban. Azóta Szegeden 660 ember jutott munkához és 97 személy pedig vállalkozást indított.

Korábban írtuk:

A megyében 2010 és 2019 között 23500 fővel nőtt a foglalkoztatottak száma. A munkanélküliségi ráta 1,8 százalék, ezzel Győr-Sopron és Veszprém megye után, a harmadik helyen áll a megye az országos rangsorban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!