Minden gyermekben ott van a tehetség

2019.11.30. 21:23

Ki mit tudon bizonyítottak a családjukból kiemelt gyerekek

Ifjú tehtetségek mérték össze tudásukat Szegeden a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgálató szervezésében rendezett Ki mit tudon. A családjukból kiemelt gyerekek versenyének célja, a tehetséges fiatalok felfedezése és támogatása.

Hajó Edina

ÁGOTA Ki-mit-tud verseny. Fotó: Frank Yvette

- Minden gyermekben ott van a tehetség, nagyon fontos, hogy ezt meg tudják egymásnak mutatni. Szolgáltatási területünk minden megyéjében szerveztek elődöntőt a kollégák, onnan több kategóriába az első három jöhetett Szegedre – magyarázta Balogh Zsolt, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatóhelyettese, a szombati Ki mit tudon. A szolgáltató minden évben rendez tehetségkutató versenyeket, a megyei régiós elődöntők legjobbjai a hétvégén Szegeden mutathatták meg tudásukat az országos versenyen. A 4-24 év közötti gyerekek és fiatalok számos kategóriában indultak, verseltek, énekeltek, táncoltak. Olyan induló is volt, akiket az elődöntő után raktak egy párba a szervezők, mondván együtt jobbak lehetnek, így például két fiatalember a roma zenét és táncot népszerűsítette.

– Fontos a gyermekeinknél az identitás tudat megtartása, hogy nem kell szégyellniük származásukat. Ezt erősíti az, hogy felléphetnek ilyen produkcióval is. Nagyon fontos hogy mindig legyen a gyerek mellett valaki, aki hisz benne, ugyanakkor a realitás talaján tudja tartani. Ez lehet a lakásotthon vezetője, a nevelőszülő, vagy a tanácsadó – tette hozzá Balogh Zsolt.

 

Kátai Liliána Kecskemétről érkezett, a végzős gimnazista verselt – vagy, ahogy ő fogalmazott: slamelt – a színpadon. Saját írásávál érkezett, amely egy őt érintő témáról, az érettségiről szólt. – Többnyire magamnak írok, verset, dalszövegeket, mostanában pedig slam-eket. Sosem álltam még ilyennel színpadra, csak az osztály előtt léptem fel eddig. A tanácsadóm beszélt rá, hogy induljak a régiós versenyen, direkt erre írtam a szöveget, illetve a ballagáson is elmondom majd – mesélte a lány. Előadás óriási sikert aratott, minden zsűritagtól maximális pontszámot kapott.

A gyerekeket öttagú zsűri értékelte, a szolgáltató két munkatársa mellett önkéntesek és támogatók ültek a zsűri asztalnál. Köztük Gratzer-Sövényházi Edit, a Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács főosztályvezetője, aki eredetileg magyar szakos tanár. – Az ilyen tehetségkutató versenyek mindig nagyon fontosak, a családból kiemelt gyermekek elképesztő hátrányból indulnak, kevesebb az önbizalmuk. Így nekik különösen fontos, hogy erősítsük őket ebben – fogalmazott a zsűri egyik tagja.

A verseny végén minden résztvevő oklevelet és ajándékot kapott. Mivel a szolgáltató fontosnak tartja a tehetségek támogatását, azoknak a gyerekeknek, akik kiemelkedően teljesítettek, további fejlődésük érdekében pedagógusokat, tánc-, ének- vagy akár magyartanárt keresnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!