Évente 1400-an veszítik életüket prosztatarák miatt hazánkban

2019.10.02. 17:58

Közösen léptek a prosztatarák ellen Szegeden – Fotók

Évente 1400-an veszítik életüket prosztatarák miatt hazánkban. A betegség azonban rendszeres mozgással megelőzhető, gyógyítható. Szegeden 10 ezer lépést tettek ezért.

K. A. R.

Szeged, Összefogás a prosztatarák ellen előadás és séta. Fotó: Frank Yvette

A prosztatarákról, a betegséggel való együttélésről, az életminőség és az életkilátások javításáról tartott ingyenes előadásokat szerdán a SZAB Székházban a Magyar Rákellenes Liga, majd a szervezők és a résztvevők közösen tettek meg tízezer lépést. Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke elmondta, nagy örömükre szolgál, hogy végre Szegedre is eljutott a kezdeményezésük, ami sok szereplőt fog össze annak érdekében, hogy a prosztatadaganatban szenvedők segítségére siessenek. Kiemelte, arra hívják fel a figyelmet, hogy a mozgás kiemelkedően fontos a megelőzésben és a gyógyulásban egyaránt.

Mozgással való gyógyulás

Oláh Judit, az Onkoterápiás Klinika igazgatója hangsúlyozta, olyan betegségről van szó, ami az összes, halálhoz vezető daganat közül a nyolcadik helyet foglalja el, míg a férfiakat érintő rákos megbetegedések esetén a negyedik. – Az előadások által a szakma képviselő áttekintést adnak arról, hogyan lehet könnyebben felismerni a férfiakat érintő betegséget, milyen új terápiás lehetőségek vannak a gyógyításban, és a mozgásnak mekkora szerepe van a rehabilitáció elősegítéséven, hiszen felgyorsítható a napi rendszerességű tornával – tette hozzá. Bajory Zoltán, a szegedi Urológiai Klinika igazgatója szerint a közös séta az igazi üzenet a leendő és jelenlegi sorstársaknak egyaránt, arra hívja fel a figyelmet, hogy van mód a megelőzésre és a kezelésre.

 

Szegedi jó példa

A programot színesítette az a kisfilm, amit egy szegedi férfiről, Papp Gyuláról készített a Liga, megyénkből ő vállalta, hogy beszél kamerák előtt a betegségéről, valamint megmutatja, hogy sporttal, hogyan lehet egész életet élni. Gyula bácsi kerékpározik a szabadban, van szobabiciklije is, illetve a súlyzós gyakorlatokat is végez, külön tornaszobája van erre.

1400 haláleset

Évente 4500 új prosztatarákos beteget diagnosztizálnak hazánkban, és 1400-an vesztik életüket a betegség miatt – erről már Maráz Anikó egyetemi adjunktus beszélt, aki arra a jó hírre figyelmeztetett, hogy a modern technológiák által folyamatosan javulnak a mutatók, a betegek kétharmad meggyógyul. Kiderült, általában 65 és 69 év közötti férfiaknál jelentkezik a daganat, ezért érdemes már 50 éves kortól eljárni a szűrésekre.

Képalá: A napi szintű mozgás a rák megelőzését és gyógyítást is segíti. Fotó: Frank Yvette

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában