Felavatták a kemencét

2019.09.28. 18:06

Különlegesség Bakson: három színű kalácsot sütöttek a gyerekekkel

Paprikát fűztek, savanyúságot készítettek és kukoricát is morzsoltak a baksi óvodások az őszi családi napon. Míg ők a régi hagyományokat elevenítették fel, a falu kemencéjében foszlós kalács sült, a konyhában pedig csörögefánk készült.

Munkatársunktól

Kalácssütés a baksi falukemencében. Fotó: Török János

Fotó: Torok Janos

– Ez a nap csak rólatok szól és arról, hogy sok élményt szerezzetek – köszöntötte a baksi óvodásokat csütörtökön délelőtt a művelődési házban Búzáné Huszka Ildikó intézményveze­­tő. Igazi őszi családi napot szerveztek az intézményben, ahol szülők és gyerekek együtt fedezhettek fel régi hagyományokat.

A program közös énekkel és tánccal kezdődött, amely után különböző állomásokon próbálhatták ki a gyerekek az őszi időszakhoz kötődő tevékenységeket. Úgy láttuk, a kukoricamorzsolás volt a legnehezebb feladat: a kicsik egyesével feszegették le ujjaikkal a szemeket. Ennél még a paprikafűzés is könnyebbnek bizonyult, bár Biankától megtudtuk, a nagy tűvel azt sem egyszerű átszúrni. A legnagyobb érdeklődés a sa­­vanyúságkészítést övezte: paprika, uborka és káposzta is került az üvegekbe. Aki pedig a hagyományos kézműves programokat kedvelte jobban, ne­­mezeléssel, illetve makk- és gesztenyefigura-készítéssel tölthette el az időt.

Hagyományőrző szüreti mulatság Bakson. Fotó: Török János

– Befessük a kezedet? – kérdezték Zsoltikától, aki hevesen tiltakozott az ellen, hogy maszatos legyen. Amikor azonban le­­hetőségként felmerült, hogy ő pingálja pirosra édesanyja te­­nyerét, azonnal felcsillant a szeme, és már vette is kezébe az ecsetet. A tenyérlenyomat végül egy vásznon került őszi levélként egy fa ágára.

Kalácssütés a baksi falukemencében. Fotó: Török János

– Egy pályázat részeként tartottunk őszi hetet az óvodában, amelynek ez a záróeseménye – mondta el Búzáné Huszka Ildikó. Mint kiemelte, a hagyományőrzés mellett közösségépítő szerepe is van a napnak, hiszen a szülőket is meghívták. Sok alapanyagot egyébként ők hoztak, kiegészítve a pályázat jóvoltából rendelkezésre álló összeget. Így sülhetett például friss tök és csörögefánk a művelődési ház konyhájában, illetve különleges, három színű tésztából font lovári foszlós kalács a falu kemencéjében, amelyet ezen a rendezvényen próbáltak ki először. Míg a gyerekek kézműveskedtek, a főzőklub tagjai frissen készítették a nassolnivalókat a gyerekeknek. Hogy ezek után ki ebédelt, nem kérdeztük, de valószínűleg senki nem távozott éhesen a rendezvényről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!