Hallgassa élőben!

Görögország - Csehország 1-0

A nagy kérdés az volt a mérkőzés előtt, vajon az esélyesebb csehek el tudják-e viselni a rájuk nehezedő mérhetetlen nagy nyomást? Jogosan aggódhattak a Kolleréknek szorítók, hiszen minden az ő sikerük mellett szólt.

Elődöntő
Görögország – Csehország 1-0 (0-0, 0-0)
Porto, Dragao,  47 000 néző. Játékvezető: Collina (olasz)

Gólszerző: Dellasz
Sárga lap: Szeitaridisz (23.), Hariszteasz (70.), Karagunisz (87.), illetve Galásek (48.), Smicer (55.)

Görögország:
Nikopolidisz – Szeitaridisz, Kapszisz, Dellasz, Fisszasz – Kacuranisz, Baszinasz (Jannakopulosz, 72.), Zagorakisz, Karagunisz – Vrizasz, Hariszteasz.

Csehország:
Cech – Grygera, Bolf, Ujfalusi, Jankulovski – Poborsky, Rosicky, Galásek, Nedved (Smicer, 40.) – Baros, Koller.

Görög öröm

Az Európa-bajnokságon eddig százszázalékosak, a csoportban előbb a letteket, aztán a hollandokat, végül pedig a németeket győzték le. A negyeddöntőben a dánok az első félidőben ugyan jól tartották magukat, de a szünet után már képtelenek voltak ellenállni.

A görögök általános meglepetésre jutottak ilyen messzire. Pedig azt a csapatot nem lehet egyetlen kézlegyintéssel elintézni, amelyik legyőzte a már döntőbe jutott Portugáliát vagy éppen a címvédő Franciaországot. A német kapitányuk, Otto Rehhagel remek, motivált, végtelenül fegyelmezett együttest hozott össze, amellyel igenis komolyan kell számolni. A cseheknél ugyan jobb labdarúgók szerepelnek, de mint tudjuk, határtalan szorgalommal, hittel sok minden pótolható. Meg aztán azt se feledjük, valószínűleg evés közben alaposan megjött a hellének étvágya.

Félelmetes tempóban kezdtek a csehek, a 3. percben Rosicky 16 m-es bombája majdnem ketté- törte a felső lécet, majd Nikopolidis védte Jankulovski életerős lövését. A lelátón a görögök voltak nagy fölényben (tízezren ültek a nézőtéren), de a pályán a csehek domináltak. Az első negyedórában jól futballozott a Brückner-legénység, de nem kerültek padlóra a görögök, a folytatásban teljesen kiegyenlítették a meccset. Már csak öt perc volt hátra a félidőből, amikor a csehek számára drámai szituáció játszódott le: sérülés miatt le kellett cserélni a legutóbbi aranylabdást, a kapitányt, Pavel Nedvedet.

Nedved sérülése komoly veszteség volt a cseheknek.

Micsoda dráma! Ami az egyik oldalon hatalmas bánatot okozott, a másik megkönnyebbülést. Az addig is óriási elánnal harcoló, küzdő hellének ettől, ha lehet, még inkább belelkesedtek. Talán éppen most szakad majd meg a negatív sorozatuk. Eddig ugyanis hatszor találkoztak a csehekkel, de öt vereség mellett mindössze egyetlen döntetlent tudnak csak felmutatni.

A fordulást követően sem csökkent az iram, sőt. A görögök is iparkodtak, de a csehek is rátettek egy, de inkább két lapáttal. Főleg az utóbbi gárdán lehetett érezni, a világ összes kincséért sem akar túlórázni. Nyomtak ám rendesen, de a nagy igyekezetbe azért bőven csúsztak hibák is. Egy esetben például a hórihorgas Koller fejesét a gólvonal előtt Baros háta hárította. A semleges portugál nézők inkább a görögökért szorítottak.

Két okból is: egyrészt Vryzasékat valószínűleg valamivel könnyebb ellenfélnek tartották már a vasárnapi fináléra gondolván, másrészt pedig, amennyiben a hellének harcolják ki a döntőbe jutást, Portugáliának legalább lesz alkalma, lehetősége visszavágni az első csoportmérkőzésen elszenvedett váratlan vereségért. Igen ám, de ki fog itt gólt szerezni? Tipikus egygólos találkozó zajlott, az a csapat, amelyik betalál, nagy valószínűséggel döntősnek mondhatja magát.

Tíz perccel a vége előtt Koller lábában volt ez a bizonyos gól, azaz a fináléba kerülés, de ott is maradt: ajtó-ablak helyzetben, senkitől sem zavartatva csúnyán mellé lőtte Rosicky zseniális átadását. Volt miért fognia tar kobakját, az egyszer biztos. Kisvártatva Baros temette arcát a tenyerébe, miután átszlalomozta magát három emberen, 10 m-es lövése két arasszal elgurult a jobb sarok mellett. Fortuna asszonyság valamiért nagyon kedvelhette őket…

A hosszabbításban a görögök nekiestek a cseheknek, Cech kapusnak sűrűn kellett bravúrral közbeavatkoznia. Elképesztőek ezek a hellének! Óriási szívük van. És akkor elérkezett a hosszabbítás utolsó perce: szöglet után Dellas fejjel a csehek kapujába csúsztatta a labdát! Görögország ezüstgóllal bemasírozott a döntőbe, ahol vasárnap 20.45-kor Portugáliával találkozik.

Régi néven új motoros: megérkezett a motorola defy
A por-, víz- és ütésálló okostelefon 6,5 hüvelykes HD+ kijelzőt és 5.000 mAh-s akkumulátort kapott.
Döbbenetes állítás: így nézhetnek ki valójában a földönkívüliek
Az idegenekre inkább egyfajta mesterséges intelligenciaként kell tekinteni, mint alacsony, színes emberkékre vagy alakváltó lényekre...
A spanyolok büntetőt rontottak, Lewandowski első gólja pontot ért
Mindkét csapat nyerhetett volna – a döntetlen egyiküknek sem főnyeremény.
Sokat romlott a magyar énekes állapota, az ágyban is alig tud felülni
Váratlanul sokat romlott Dobos Attila állapota, miután a szerelme magára hagyta egy kis időre.
Lochte lemarad az olimpiáról
A hatszoros olimpiai bajnok Ryan Lochte nem lesz ott a tokiói olimpián, mivel 200 méter vegyesen csak hetedikként zárt az amerikai úszók ötkarikás válogatójának pénteki napján.
Egyre több illegális bevándorló száll partra Olaszországban
Több mint 1500 migráns ért partot Olaszországban egyetlen nap alatt, többségüket Lampedusa szigetére vitték, ahol ismét problémák akadtak az elszállásolásukkal.