Hallgassa élőben!

16 sárga és 4 piros lap: drámai csatában győzött Portugália

Félórás pazar játékkal és egy félidei védekezéssel, időhúzással és színjátékkal Portugália drámai csatában legyőzte Hollandiát. A mérkőzésen négy kiállítás és 16 sárga lap született.

Maniche gólja döntött

Portugália-Hollandia 1-0 (1-0)
Nürnberg, 41 ezer néző, vezette: Valentyin Ivanov (orosz)

Portugália: Ricardo – Miguel, Ricardo Carvalho, Fernando Meira, Nuno Valente – Costinha, Maniche, Luis Figo (Tiago, 84.), Cristiano Ronaldo (Simao Sabrosa, 34.) – Pauleta (Petit, a szünetben)

Hollandia: Edwin van der Sar – Khalid Boulahrouz, Andre Ooijer, Joris Mathijsen (Rafael van der Vaart, 56.), Giovanni van Bronckhorst – Mark van Bommel (John Heitinga, 67.), Wesley Sneijder, Philip Cocu (Jan Vennegoor of Hesselink, 84.) – Robin van Persie, Dirk Kuyt, Arjen Robben

Gólszerző: Maniche (24.)
Sárga lap: Maniche (20.), Costinha (31., 45+1.), Petit (50.), Figo (59.), Deco (73., 78.), Ricardo (76.), Nuno Valente (76.), illetve van Bommel (2.), Boulahrouz (7., 63.), van Bronckhorst (59., 95.), Sneijder (73.), van der Vaart (73.)
Piros lap: Costinha (45+1.), Deco (78.), illetve Boulahrouz (63.), van Bronckhorst (95.)

24. perc: Deco futott el a jobb szélen, középre gurított, Pauleta a tizenhatos vonaláról Maniche elé tette a labdát, a középpályás pedig 13 méterről egy csel után a bal sarokba lőtt (1-0).
38. perc: van Persie egy visszahúzós csellel két portugál játékost is “elfektetett”, majd jobbról, éles szögből bal külsővel a jobb kapufa mellé csavarta a labdát.
45+1. perc: Ooijer előrerúgott labdájába Costinha kézzel beleütött, amiért sárga lapot kapott és mivel a portugál játékosnak már volt egy figyelmeztetése, a játékvezető kiállította.
49. perc: Cocu a védőkről lepattanó labdát 7 méterről a felső lécre bombázta.
63. perc: Boulahrouz a portugálok kispadja előtt megütötte a mellette elfutó Figót, aki látványosan elesett, Ivanov pedig sárga lappal büntette a szabálytalankodó holland futballistát. Mivel Boulahrouznak már volt figyelmeztetése, el kellett hagynia a játékteret. Ezt követően óriási lökdösődés alakult ki az oldalvonal mellett, amibe még a cserejátékosok is bekapcsolódtak, a játékvezető asszisztensei és a szövetségi kapitányok segítségével állította helyre a rendet.
73. perc: ápolás miatt állított meg egy portugál akciót Ivanov. A mérkőzés játékvezetői labdával folytatódott, de Heitinga nem adta azt vissza a portugáloknak, amiért Deco felrúgta. Ismét lökdösődés kezdődött, Ivanov három sárga lapot osztott ki.
78. perc: Cocu végzett volna el szabadrúgást, de Deco nem adta oda a labdát, amiért sárga lapot kapott. Mivel már volt figyelmeztetése, a játékvezető kiállította.
81. perc: Kuyt tört egyedül kapura, lapos lövését Ricardo védte, a holland támadó belecsúszott a kapusba, akit ápolni kellett.
95. perc: van Bronckhorst buktatta az őt szerelő Tiagót, amiért sárga lapot kapott, de már volt egy figyelmeztetése, ezért el kellett hagynia a pályát.

A világbajnokság eddigi legizgalmasabb mérkőzését játszotta egymással Portugália és Hollandia. A portugálok az első félidőben gyors, rövid passzos, ötletes támadásokat vezettek a meglehetősen sablonosan játszó hollandokkal szemben. Figo, Maniche és Deco dinamikusan, megállíthatatlanul szőtték támadásaikat. A 23. percben egy portugál támadás végén Deco adta be jobbról a labdát, Pauleta levette és Maniche elé tette, aki tolt egyet rajta, majd a vetődő Van der Sar mellett a kapu bal oldalába bombázott. A portugálok közül egy sérülés miatt kiállt Cristiano Ronaldo, aki annak előtte inkább csak a labda cipelésében jeleskedett. Ettől kezdve a hollandok is valamivel erősebb fokozatra kapcsoltak, de játékukban továbbra sem volt sok ötlet.

Az első félidőben már érezni lehetett, hogy a számos sárga lap idővel kiállításokhoz fog vezetni. Ivanov orosz játékvezető kezdettől fogva következetesen vezette a találkozót, és a szabályokhoz ragaszkodva minden szándékos szabálytalanságért sárgát adott. Mint kiderült, a szabálykövetés még a világbajnokságok törtánetében is kimagasló laprekordhoz vezetett: a bíró 4 piros és 15 sárga lapot osztott ki. Jellemző módon a hollandok elsősorban durva, míg a portugálok alattomos szabálytalanságokért kaptak lapokat.

Miután az első félidő utolsó percében Costinha kiállítása révén emberelőnybe került Hollandia, a második játékrész holland nyomással kezdődött. Cocu előtt ordító helyzet adódott, de a középpályás a felső lécet találta telibe 5 méterről. A hollandok immár sokkal ötletesebb és gyorsabb játékkal támadtak, míg a portugálok igyekeztek minél körülményesebben birtokolni a labdát, és kontrákkal veszélyeztetni a holland kaput. A 62. percben változott a kép, Figo lekönyökléséért Bolahrouz megkapta második sárga lapját, majd a 77. percben Deco ugyanerre a sorsra jutott, mert az időhúzás érdekében nem hagyott elvégezni egy holland szabadrúgást, így Hollandia ismét emberelőnybe került. A mérkőzés hangulata egyre paprikásabb lett, de ez jót tett a hollandok játékának. Igaz ekkortól a holland csapat átváltott a beíveléses játékra, és Marco van Basten szövetségi kapitány érthetetlen okból nem hozta pályára Van Nistelrooyt.

Az utolsó negyedórát a hollandok nagy igyekezettel és rendkívül feszülten végigtámadták, Portugália pedig a színjátéktól a hősies védekezésig mindent bevetett. A piros lapok csatája végül döntetlenül zárult, miután a 93 percben Van Bronckhorst buktatásért megkapta második sárgáját. A mérkőzés összesen 96 percig tartott, de a hosszabbítás perceiben a hollandok láthatólag belefáradtak a küzdelembe.

Továbbjutott a Chelsea, angol házidöntő lesz
A Lőw Zsolt személyében magyar másodedzőt foglalkoztató londoniak találatait Timo Werner és Mason Mount szerezte.
Fitch: Közép- és Kelet-Európa adósosztályzatai átvészelték a koronavírus-sokkot
A magyar gazdaság kilábalása előbb indul, mint a többi közép-európai EU-gazdaságé, mivel a magyarországi oltási program is előbbre tart, mint a térség többi országában.
Ezért találkozott Karikó Katalinnal Merkely Béla, a Semmelweis Egyetemen
Karikó Katalin biokémikus szerdán ellátogatott a Semmelweis Egyetem Városmajori Klinikájára, ahol találkozott Merkely Bélával, az intézmény rektorával.
Orbán Viktor: ma nem létezik liberális demokrácia, csak liberális nem-demokrácia
Brüsszel a mai formájában nem alkalmas arra, hogy megfelelő válaszokat adjon az emberek problémáira.
Horváth Ferenc marad a Budapest Honvéd vezetőedzője
Nehéz helyzetben vette át az együttest, de teljesítette, amit vállalt: bent tartotta a csapatot az NB I-ben.
Stumpf István: az Orbán-szabály a politikai tudás foglalata
A miniszterelnök nem szereti az intézményeket, ő az embereket szereti, és világossá tette, hogy mindent megtesz Európa keresztény gyökereiért.