Hallgassa élőben!

Franciaország érettebb focival győzött, és a döntőbe jutott

A franciák szervezettebb játéka és érettebb taktikája döntött: Franciaország úgy győzte le Portugáliát, hogy végig kézben tartotta a mérkőzést. A vasárnapi döntőben Franciaország Olaszországgal találkozik.

Portugália – Franciaország 0-1 (0-1)
München, 66 000 néző, v.: Jorge Larrionda (uruguayi)
gólszerző: Zidane (33., 11-esből)
sárga lap: Ricardo Carvalho (82.), illetve Saha (87.)

Zidane büntetőhöz készül

Portugália: Ricardo – Miguel (Paulo Ferreira, 62.), Ricardo Carvalho, Fernando Meira, Nuno Valente – Costinha (Helder Postiga, 74.), Maniche, Deco, Luis Figo, Cristiano Ronaldo – Pauleta (Simao Sabrosa, 68.)

Franciaország: Fabien Barthez – Willy Sagnol, Lilian Thuram, William Gallas, Eric Abidal – Patrick Vieira, Claude Makelele – Franck Ribery (Sidney Govou, 72.), Zinedine Zidane, Florent Malouda (Sylvian Wiltord, 69.) – Thierry Henry (Louis Saha, 85.)

I. félidő:
3. perc: Deco 20 méteres, jobb alsó sarokba tartó lövését Barthez csak kiütni tudta, de a védőknek sikerült felszabadítani Pauleta elöl.
9. perc: Maniche 25 méteres bombája centikkel szállt el a keresztléc felett.
32-33. perc: Ricardo Carhalvo buktatta a 16-oson belül Henryt, aki becsapta őt egy csellel. A megítélt büntetőt Zidane a jobb alsó sarokba rúgta (0-1).

II. félidő:
48. perc: Henry csapott le egy eladott labdára, majd kicselezte Fernando Meirát, végül a bal oldalon kissé éles szögből leadott lövését Ricardo szögletre mentette.
49. perc: Zidane biciklis csellel becsapta Miguelt, majd Riberyhez passzolt, aki 20 méterről egyből lőtt, de Ricardo kiütötte a felső léc alá tartó a labdát.
53. perc: Pauleta forgatta meg Thuramot a 16-os bal oldalán, majd rövid sarok felé leadott lövése az oldalhálóban kötött ki.
78. perc: Cristiano Ronaldo 25 méteres középre tartó szabadrúgása váratlanul kipattant Barthezről, de Figo óriási helyzetben 5 méterről a kapu fölé fejelt.

A portugál válogatott ezúttal is jól járatta a labdát a mezőnyben, adogatásaik azonban nem tették veszélyesebbé játékukat. A franciák szinte ugyanazt a taktikát játszották, amit a brazilok ellen: a saját térfelükön már a félpályánál igyekeztek lezárni a területet, s ha ez nem sikerült, biztosra lehetett venni, hogy a 16-os környékén minden érkező portugálra 3 francia jut majd. Mindezt tetézte, hogy a portugál válogatott csatárai nem voltak gólképesek, a veszélyt legfeljebb Figo és Maniche távoli lövései jelentették. Az első félidőben Cristiano Ronaldo néhányszor lendületből el tudott szabadulni, de ilyenkor szokásos stílusában el is lőtte a labdát, anélkül, hogy képes lett volna felmérni, a társak hogyan helyezkednek. Ennek az ellenkezőjét lehet elmondani a két francia támadóról, Thierry Henryról és Frank Ribéryról, akik nemcsak jól tartották meg a labdát a portugál 16-os környékén, de okosan játszották meg az érkező társakat. Zinédine Zidane a brazil meccsel ellentétben ezúttal őrzőt is kapott, így nem szervezhetett annyira szabadon, de a támadások így is tőle indultak.

Az első félidőben egy ilyen támadás végén Henry a 16-oson belül átcselezte magát Ricardo Carvaión, aki már csak lábbal tudta kibillenteni a franciát. Henry egy tempónyi igyekezet után végül elesett, és a bíró jogosan ítélt 11-est. A büntetőt Zidane magabiztosan helyezte a bal sarokba, annak ellenére, hogy Ricardo kapus rajta volt a lövésen. A franciák ezután nagyon rutinosan játszották tovább területlezáró játékukat, és annak ellenére, hogy a félidő végére feltámadtak a portugál támadások, a francia vezetés nem forgott veszélyben.

A második játékrészben a franciák lassították a játékot, Portugália pedig nem tudott új ötletet vinni a támadásokba. A játékrészben Thierry Henry ismét megteremtette a gólhelyzetét, ám elfutása után Ricardo belekapott a hosszú sarokba tartó lövésbe, és az csak kevés híján csorgott mellé.

A második félidő ugyanúgy ért véget, mint az első: a portugálok meglehetősen kapkodva támadtak, de a franciák érett taktikájával szemben hatástalan maradt.

A francia válogatott meglehetősen nehéz 3 mérkőzésen jutott a döntőbe, úgy hogy mindhármat a rendes játékidőben nyerte meg. A VB közönsége sportszerű és rokonszenves csapatot ismert meg bennük, amelyből hiányzott minden, a Vb-n nagy teret nyert színészkedés és alattomosság. A francia-olasz döntő két különböző támadóstílusú, de a védekező középpályás játékban hasonló válogatott élvezetes csatáját ígéri.

„Maradj ember a volán mögött is!” címmel indul közlekedésbiztonsági kampány (videó)
Michelisz Norbert, Talmácsi Gábor és Szujó Zoltán is csatlakozott a kampányhoz.
Hogyan kerül a mesterséges intelligencia a pénzügyeinkbe?
A trend a hazai startupok körében is felfelé ívelő pályán mozog, melyet számos ígéretes, világszinten is élenjáró eredmény igazol.
Az 5. helyen zárta az alapszakaszt a Hungerit-Szentesi VK
A pályaelőny volt a tétje a Hungerit-Szentesi VK és a III. kerületi TVE csatájának a női vízilabda OB I. utolsó, 18. fordulójában. Ötgólos előnye után kiengedett, de 9–7-re nyert a Szentes, így szombaton 16 órakor itthon kezdheti meg az 5–6. pozícióért a helyosztót most legyőzött ellenfelével szemben.
Fátyolüveg-technikával készült tárgyakból nyílt kiállítás
A tárlat az esztétikai élmény mellett ízelítőt ad az 1970-es évek retró érzéséből.
Szigorú óvintézkedések mellett tehetnek szakmai vizsgát a szakképzésben tanulók
A minisztérium tervei szerint a komplex szakmai vizsgák írásbeli részét az írásbeli érettségi vizsgákat követő időszakban szervezhetik majd meg az intézmények.
A hét ingatlana: új élet, kilátással a Víztoronyra! - Galéria
88 nm-es lakásra bukkantunk Szegeden, a Szent István téren. A frissen felújított, de még befejezésre váró otthon irányára 54,9 millió forint. Lássuk, mit kaphatunk ennyi pénzért az ikonikus helyen! És persze azt is, miből választhatunk a befejezés során!